Iščem:
http://www.ao-trzic.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.baner1gk-is-584.jpglink
http://www.ao-trzic.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.baner3gk-is-584.jpglink
http://www.ao-trzic.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.baner4gk-is-584.jpglink
http://www.ao-trzic.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.baner5gk-is-584.jpglink

Paklenica je doživetje

Če to ne bi bilo res, si ne bi vsakokrat ko jo zapuščamo, zaželeli čimprejšnjega povratka ampak bi rekli: DOST JE. Nekateri prvič, nekateri nekaj zadnjih let, drugi že vrsto let, prihajamo v Paklenico. A se vračamo z veseljem. Zaradi takšnih in drugačnih plezalskih ciljev, glede na sposobnosti, primerne svojim letom, prestanim boleznim in poškodbam primerno.

 

Toda Jure pravi da Pakla ni smo plezanje, ampak dogodivščina, za vsakega drugačna. Plezalska, kopalna, kulinarična, vesela, predvsem pa družabna. Zadnji podaljšani vikend smo preživeli v dobri družbi. Sicer malo okrnjeni tržiški skupinici predvsem ''ta starih'' se je pridružil še Noč z ''družino'' a brez Kralja seveda niso mogli.

Člani AO Tržič smo od četrtka 12. oktobra do nedelje 15. oktobra uživali v lepem vremenu in stenah Paklenice. Preplezali smo kar nekaj smeri. Predvsem pa smo uživali. Vsakodnevnemu plezanju se je tokrat priključilo še kopanje v morju.

Vsak je nabral nekaj novih vtisov v dobri veseli družbi, dobro podprti z dobrotami izpod Matijeve in Robijeve kuhalnice. Janez je poskrbel, da je bil kostanj dobro pečen, Jure je z Pehtrančkom nekaterim pričaral spomine na potico. O Marijinih piškotih pa tudi ni nobenega dvoma saj je najmlajši mucek dobil take s svojim imenom. A kljub obilici dobrot, nekaterim še vedno najbolj paše Hummus iz Hofra.

Ko ob strani opazuješ obiskovalce parka, ki prvič vidijo ''frikote'' in ostale plezalce, občudujejo v soncu ožarjene strme stene kanjona, ne vedo, da je bil tak obisk pred več kot štiridesetimi leti precej drugačen. Takratno kampiranje v Aniča luki in prihod z avtobusom, nato pa peš v kanjon, je samo še lep spomin na številne prigode.

Danes sta v kanjonu urejena trgovinica in bife, odprti so prostori nekdanjega bunkerja v okolici je nekaj pohodnih poti. Predvsem pa je veliko plezalnih smeri.Petru se je poleg vsega prijetnega najbolj vtisnila v spomin izjava mladega domačega plezalca s katerim smo malo pokramljali na vrhu ene izmed smeri. Debata je nanesla na čas Petrovega prvega obiska teh krajev leta 1971. In mladenič je odgovoril: ''Tada se rodio moj tata''. To je bilo smeha!!

V takih trenutkih smo se nekateri zavedli, da je res že zelo daleč čas naših prvih obiskov Paklenice, a še vedno z veseljem pridemo. In ob povratku domov smo se zopet pogovarjali, kdaj gremo naslednjič zato drži kot pribito: Paklenica ni samo dogodivščina ampak kot pravijo mladi PAKLA JE ZAKON!

Preplezane smeri:

Bračni smjer, 5c, 200m 

Celjski steber, 5a, 150m 

Oliver Dragojevič, 3, 150m 

Oprosti mi pape, 4a, 110m

Zubatac, 4a, 250m 

Izduženo rebro, 4b, 200m 

Prijatelju moj, 3+, 80m 

Tinina smer, 4b+, 110m (desna in leva varianta) 

Nosorog, 4c, 150m 

Abseil pista, 4b, 80m 

Severno rebro, 4b+, 170m 

Severni greben, 3, 170m 

Bijela rampa, 3-, 130m   

Uživači: Robert Ternik, Saša Ternik, Elemir Zrim, Janez Štefe, Lidija Kukec, Aljaž Česen, Marija Tancek, Peter Rožič in Matija Perko-Janči.   

 

Besedilo: Peter Rožič in Matija Perko- Janči

Fotografije: arhiv udeležencev

 

 

 

Nazadnje urejano naSreda, 18 Oktober 2017 20:57
  • Oceni ta predmet
    (1 Glasuj)
  • Objavljeno v Utrinki
  • Beri 658 krat

Pustite komentar

Prijavite se za komentiranje
nazaj na vrh

Zadnje objave

  • 1
  • 2
Prev Next
Ledolomilci

Ledolomilci

Že drugič smo na pobudo najbolj strastnih lednih plezalcev na odseku org...

Razdevičili dve Jezerjanki

Razdevičili dve Jezerjanki

Ti, kam gremo plezat? Ej stari nevem…dej se slišmo zvečer.

Nad Jezerskim

Nad Jezerskim

V sredo sva šla z Urošem (PK Škofja Loka) pogledat kje sta lomastila Dav...

Dve v enem zamahu

Dve v enem zamahu

Sami okvirni obrisi ideje ter kasneje tiha želja se je porajala že med t...

Zadnje objave

EU E-privacy direktiva

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

e-Privacy Directive dokument

Spletne piškotke ste zavrnili. Odločitev lahko spremenite.

Dovolili ste da se vam namestijo piškotki za pravilno delovanje funkcionalnosti strani. Odločitev lahko spremenite.