Gorniška šola

HomeGorniška šola

Alpinistični odsek Tržič & Chera Hiking te vabimo, da se pridružiš naši gorniški šoli, ki bo v letu 2019/2020 potekala prvič ob boku Alpinistične šole AO Tržič. V gorniški šoli te bomo naučili vsega, kar moraš znati, da bo gibanje v gorah varno in čisti užitek, ki vedno znova kliče po še.

Naše ture bodo potekale po lahkih, zahtevnih in zelo zahtevnih označenih in neoznačenih poteh, občasno se bomo gibali tudi po lažjih in srednje zahtevnih brezpotjih, naučili se bomo vsega potrebnega in preizkusili bomo svoje znanje in moči v zavarovanih plezalnih poteh – feratah.

Pravijo, da je pozimi v gorah najlepše, tako da ne bomo mirovali tudi, ko bo sneg prekril okoliške strmine in vršace; ste se že povzpeli na kakšen dvatisočak odet v snežno belino? Ste že poskusili nadeti dereze in v roke vzeli cepin? Če imate vsaj minimalno znanje smučanja, vam bomo razkrili vse skrivnosti in lepote ene najlepših oblike gibanja v gorah pozimi – turno smučanje. Za tiste, ki se na smučeh ne počutite ravno domače pa imamo pripravljene tudi krplje.

Teoretični in praktični del šole bo obdelal programe Planinske šole, ki je temeljni program osnovnega planinskega usposabljanja planincev in gornikov, namenjen množicam tistih, ki se zavedajo, da je osnovno znanje predpogoj za varno in vsestransko doživljanje gorskega sveta. Naša gorniška šola bo obravnavala vse, kar mora vsestranski gornik poznati, začenši s poznavanjem zgodovine planinstva in alpinizma ter planinske organizacije. Poleg tehničnih znanj (gibanje, poznavanje opreme, prva pomoč, …), bodo predstavljena tudi bolj teoretična področja, ki pa so še kako pomembna za kvalitetno pripravo in izvedbo ture, izleta ali pohoda.

Tja do naslednjega poletja bo zanimivo …

Z gorniško šolo prav tako kot z alpinistično zares začnemo v oktobru. Najprej te odpeljemo na skupno turo nekam v gore blizu Tržiča, da se spoznamo in stkemo prve prijateljske vezi. Od jeseni do konca zime pripravljamo zanimiva teoretična predavanja (običajno vsak četrtek v večernem času, v prostorih PD Tržič, Balos 4, Tržič). Večji del predavanj bo skupen, tako da se boste ob družbi kandidatov za alpiniste lahko naučili in spoznali mnogo zanimivega in koristnega o gorah. Z zahtevnimi temami in postopki plezanja, varovanja, napredovanja in reševanja v vertikali te ne bomo obremenjevali, vseeno pa bomo spoznali osnove vrvne tehnike, ki so koristne in uporabne na mnogih področjih (osnovni vozli, namestitev plezalnega pasu in uporaba čelade, ipd.)

Čakajo te tudi enodnevni praktični tečaji gibanja v gorah pozimi (hoja z derezami in cepinom, zaustavljanje zdrsa-padca s cepinom, nevarnosti v snežni pokrajini,..). Tečaj varstva pred snežnimi plazovi, kjer se bomo podučili o pasteh in nevarnostih zasneženih strmin, predvsem kako se izogniti, pa tudi kako ukrepati, ko nas preseneti snežni plaz.

Bivakiranje v naravi je še ena od pomembnih vsebin naše šole. Če bivakiranje združimo še z mrazom, snegom, temno nočjo, obenem pa s prijetno družbo, ustreznimi navodili, toplo opremo, potem nas čaka še eno izvrstno doživetje.

Orientacija v naravi in gorah – teoretični in praktični tečaj. S klasičnimi metodami in pripomočki ter tudi z najnaprednejšo tehniko.

Prva pomoč – ob nesreči v gorah je lahko ustrezno znanje življenjskega pomena. Kaj so najpogostejše poškodbe ob nesrečah v gorah, kako ustrezno ukrepamo sami. Teoretični in praktični tečaj prve pomoči bodo vodili predavatelji z zdravstveno izobrazbo predvsem pa z veliko praktičnih izkušenj na področju gorske reševalne službe in nujne medicinske pomoči.

Skupaj z alpinisti bomo kakšno urico preživeli na umetni plezalni steni in se tako spoznali z osnovami športnega plezanja, v zimskem času v telovadnicah, v spomladanskem pa tudi v kakšnem okoliškem plezališču (Tržičani radi plezamo v Dovžanovi soteski), vsaj dvakrat na leto pa se v večjem številu odpravimo tudi v kanjon Paklenice in še kam, kjer se predvsem družimo in se imamo skupaj lepo tako v gorah kot tudi v dolini.

Medtem ko mora vsak tečajnik alpinistične šole ob koncu usposabljanja opravljati praktični in teoretični del izpita ter izpitno turo pod vodstvom alpinističnega inštruktorja, bo pa manj zahtevna in prijetna naloga čakala tudi tečajnike gorniške šole – sami ali v manjši ekipi boste pripravili – organizirali in izvedli/vodili gorniško turo – in sicer na določen cilj, kjer še niste bili… 

Zraven pa pride še …

Pri nas nikoli ni dolgčas. Čakajo te dobra družba, novi prijatelji in dogodivščine, tudi adrenalinske, na vsakem koraku. Na koncu je vse odvisno od tebe in tvojih želja. Lahko pridobiš znanje, ki ti bo pomagalo pri gibanju na markiranih poteh ali pa bo to začetek uspešne alpinistične poti. Mi te bomo v vsakem primeru veseli. 

Če se še vedno sprašuješ ali je to res zate …

Gorniška šola je namenjena vsem, ki imajo radi gore, obenem pa imajo premalo izkušenj in znanja, da bi se povsem samostojno podali na najzahtevnejše poti, ali pa, če še ne poznate oziroma ne znate ustrezno uporabljati zahtevnejše opreme (dereze, cepin, plezalni pas in samovarovalni komplet, turnosmučarska in lavinska oprema,..). Namenjena je vsem, ki bi radi pridobili osnovna ali nadgradili obstoječa gorniška znanja.

Bi pokukali kdaj pa kdaj tudi preko meja Slovenije v tuja, nam vseeno dokaj bližnja gorstva, pa tega do sedaj niste uspeli? Mogoče, ker niste imeli primerne družbe ali se niste hoteli ukvarjati z organizacijo, pripravami, izbiro primernega cilja,…

Če se bodo alpinisti podali proti vrhu naravnost preko vertikale, bomo mi ubrali malo lažjo varianto, a še vedno v množici poti izbirali tiste, ki so zahtevnejše, manj obiskane, daljše in lepše…

Pridi na predstavitveni sestanek, ki bo v četrtek, 22. 9. 2022 ob 18. uri v prostorih društva GRS Tržič, Pristavška cesta 31.

Še več informacij ima vodja Gorniške šole, Primož Štamcar – Čera, Chera Hiking, ki ga lahko pokličeš na 031 375 122 ali mu pišeš na cherahiking@gmail.com.

Zaradi boljše organizacije prosimo za prijavo na predstavitveni sestanek na povezavi: INFORMATIVNA PRIJAVA