https://www.ao-trzic.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.baner1gk-is-584.jpglink
https://www.ao-trzic.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.baner3gk-is-584.jpglink
https://www.ao-trzic.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.baner4gk-is-584.jpglink
https://www.ao-trzic.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.baner5gk-is-584.jpglink

Granit v Zillertalu

Dopust je bilo treba izkoristiti tudi za kakšno visokogorsko turo. Tako sva z Tomažem odšla v Zillertalske Alpe splezat en lep greben.

Po že znani poti Lienz, Brixen , čez prelaz Brener in takoj za avstrijsko mejo desno na staro Brenersko cesto proti mestu St. Jodok, tam desno skozi vas Vals v zatrep doline. Že na poti v dolino sva opazovala najin cilj visoka strma granitna severna stena Fussteina(3380m) za njim pa najvišji vrh skupine Olperer(3476) za katerim se na drugi stani nahaja znamenito smučišče Hintertux.


Iz doline sva popoldan odšla proti koči Geraer Hutte kjer sva prenočila. Koča je zares gostoljubna in lepo urejena (pa ni pretirano draga). Zjutraj se odločiva za severozahodni greben. Gre za markantno smer IV. stopnje, ki vseskozi poteka po izpostavljenem grebenu med severno in zahodno steno. Da priplezaš na vrh te loči kar dobrih 800 m stene. Z spodnjim lažjim delom (mestoma III) sva opravila kar hitro, potem se je začelo zares. Strmi izpostavljeni »Žandarji« so se kar vrstili in plezanje v čvrstem granitu je bilo pravi užitek. Sojišča so bila opremljena vmes pa fredi in roglji. Iz vrha do sosednjega višjega Olpereja vodi ozek greben ki nama ga je oskrbnik v koči odsvetoval zardi težavnosti . Razgledi na najvišje vrhove te skupine ki so bili na nasprotni strani doline so bili enkratni (Hoch Feiler , Gosse Mosler, Schwarzenstein...) vedela sva, da sva šele na pol poti saj naju je čakaj še zapleten sestop po izpostavljeni zahodni steni. K sreči je dobro označen z rdečimi pikami. Strme stopnje so opremljene za spuste po vrvi vmes pa lažje plezanje.
Tudi to oviro sva uspešno premagala in se spotoma v koči ustavila na zasluženem pivu .

Moram pripomniti, da je v severni steni Fussteina še ena lepa granitna smer (nordkante) z oceno V, ki je bila videti odlično in bo treba v te konce še enkat priti.

Nazaj grede sva se še enkrat ustavila v Dolomitih nad Cortino in splezala še eno lepo štirko, preden sva se odpravila proti domu. (Hexenstein - Južni raz IV – 180 m)( treba je izkoristit !!)
Ožuljene in utrujene noge so narekovale, da bo dovolj in da bo treba proti domov na počitek. Za pripravnika Tomaža je bilo vse skupaj zanimivo in poučno.

Plezala : Tomaž in Milan Meglič

Nazadnje urejano naNedelja, 28 July 2019 08:41
  • Oceni ta predmet
    (0 glasovi)
  • Objavljeno v Utrinki
  • Beri 916 krat

Pustite komentar

Prijavite se za komentiranje
nazaj na vrh

Zadnje objave

  • 1
  • 2
Prev Next
Uroševa grapa

Uroševa grapa

Glede na to, da smo bili od petka na Vršiču, smo za nedeljo izbirali kak...

Ledene strasti v Pitztalu

Ledene strasti v Pitztalu

Tako kot že nekaj let zapored, smo tudi letos izvedli ledni plezalni tab...

Grapa med Veliko Babo in Ledinskim vrhom

Grapa med Veliko Babo in Ledinskim vrhom

S tečajnikom Miranom sva se zjutraj s parkirišča v Ravenski Kočni odprav...

Bivakiranje, Kladivo 15. in 16.2.2020

Bivakiranje, Kladivo 15. in 16.2.2020

Ura navije začetek. Ob 15h hodimo proti planini Šija. Prvi je Slavc, za ...