https://www.ao-trzic.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.baner1gk-is-584.jpglink
https://www.ao-trzic.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.baner3gk-is-584.jpglink
https://www.ao-trzic.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.baner4gk-is-584.jpglink
https://www.ao-trzic.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.baner5gk-is-584.jpglink

slavc

URL spletne strani:

Veliki vrh, Prontarska

Na pobudo Miha Zupana smo se to nedeljo odpravili v Veliki vrh v Košuti. Čeprav v dolinah vse bolj diši po pomladi, so v stenah še kar zavidljive razmere za plezanje grap. In teh v Velikem vrhu ne manjka, tokrat se je vodja ture, alpinistični inštruktor Miha Zupan, odločil za Prontarsko smer. Ker se v gore hodi zjutraj, smo ob šestih že grizli kolena proti steni. Šlo nam je v redu in dobre tri ure in pol kasneje smo že uživali na vrhu. Sestopili smo v območju zimske letne poti na Hajnževo sedlo. Ture se je udeležilo 10 članov odseka.

 

Helmcken Falls: težki ledni vzponi Klemena Premrla v Kanadi

V Kanadi so Will Gadd, Tim Emmett in Klemen Premrl ( AO Tržič) opravili nekaj izjemnih vzponov v ledu. Med drugim sta Klemen in Tim Emmet  opravila prvi vzpon po smeri "Clash of Titans" ,  WI10+ ! 

povzeto po www.planetmountain.com

Spet je ta čas v letu:čas za Helmcken Falls v Kanadi, fantastična votlina "odkrita" pred štirimi leti od  Will Gadd-a in Angleža Tima Emmetta,  ki sta l.  2010 opravila prvi vzpon smeri "Spray On", avtorja menita , da gre za "the coolest ice I've ever seen or climbed, anywhere in the world."

 

Tandara Mandara

Na kaj pomisli človek ob takem naslovu ? Nekaj eksotičnega, Indija , duhovnost ... ? Mogoče na plezanje ? 

Iz poimenovanja lahko  ugotoviš psihološki profil prvih plezalcev. Tandara Mandara je bila splezana pred skoraj tridesetimi leti , prva plezalca sta prišla iz Hrvaške. In Tandara Mandara je folk glasbena skupina z Balkana, hkrati pa pomeni "nepotrebno čvekanje" oz. bla, bla, bla.... Katera varianta je prevladala pri poimenovanju pa ostaja skrivnost. Slednja mi je bolj všeč , kaj bi čvekali , pojdimo raje plezat !

Zakaj tak uvod ? Statistično opisovanje in industrijsko doživljanje smeri glede na težavnost, trpljenje in trajanje plezanja mi je bilo vedno nekoliko tuje. Smer si lahko zapomniš zaradi sto drugih razlogov. Zaradi lepega vremena, lepega plezanja , soplezalca , dostopa, žeje in tako naprej. Žal si včasih še celo pozabim zapisati datum za kar priznam , da ni najboljša vrlina.   Alpinizem pač  doživlja vsak po svoje.

Nad Šitom glava in njena severna stena je popularen cilj za dolge poletne popoldneve , v njej so relativno kratke smeri. Popularnost je toliko večja zaradi kratkega in enostavnega dostopa , 4 do 5 raztežajev plezanja v alpskem ambientu in hitrega sestopa na Vršič. Lahko bi rekli:  "z okusom po pravem alpinizmu". In zato ker ne čvekamo , gremo plezat v Nad Šitom Glave. Opis si shraniva v spomin , na terenu pa uporabljava kombinacijo logike in slediva pretirano z magnezijevim prahom označenim oprimkom.  Plezanje je lepo , strmo in napeto ( dobesedno , kar pomeni peto stopnjo) Za popestritev splezava še izstopno varianto Kranjske poči (spet napeto z minusom) in kar prekmalu sva na vrhu stene. Dan se poslavlja , zrak nad Vršičem je prijetno hladen in ostane še ravno toliko časa , da do mraka prideva nazaj do avtomobila.

Plezala sva Robi Ternik in Slavc Rožič , 7.8.2013 .

Naroči se na ta RSS

Zadnje objave

  • 1
  • 2
Prev Next
Štirikrat in pol v Rušici

Štirikrat in pol v Rušici

Štirje vzponi, štiri različne zgodbe. Ena ostaja še od prej. Končala se ...

V kraljevini svedrovcev

V kraljevini svedrovcev

Vprašanje preteklih dni je bilo predvsem, kje je v gorah kaj suhega. Jan...

Zupanova smer v Koglu

Zupanova smer v Koglu

Preskočil bom suprlative o lepem dnevu, obvezne prilastke o turah za ogr...

Priporočila PZS v času sproščanja ukrepov zaradi epidemije koronavirusa

Priporočila PZS v času sproščanja ukrepo…

Priporočila Planinske zveze Slovenije za hojo po planinskih poteh, zavar...