https://www.ao-trzic.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.baner1gk-is-584.jpglink
https://www.ao-trzic.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.baner3gk-is-584.jpglink
https://www.ao-trzic.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.baner4gk-is-584.jpglink
https://www.ao-trzic.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.baner5gk-is-584.jpglink

Vojko Golmajer

URL spletne strani:

Okolica Cortine

Metod in Vojko sva si 28.-30. 7. 17 za plezanje izbrala Dolomite oz. okolico Cortine. Za ogrevanje sva v petek plezala kombinacijo Via Comici Spigollo in Via della Guida, (V-) IV+, 230 m v Malem Falzarego stolpu ter Via Lussato (tudi Južni raz), IV, 160 m, v velikem Falzarego stolpu. Zvečer analiza in preverjanje vremenske napovedi, ki je obetala vse mogoče, oblačnost pa zanesljivo. Tako sva plane z Velike Cine spremenila v Punto Fiames, smer Jori raz, V, cca 550 m. Smer vstopi v južno steno Punta Fiames z vzhodne strani, preko dveh raztežajev do melišča v sredini stene, vrh katerega se pričnejo trije raztežaji težavnosti III-IV. Tam se od smeri Dimai desno odcepi rampa okoli 90 m do raza, kjer se prične smer Jori raz. Raz postreže z dinamičnim plezanjem, ves čas med IV in V, prijetno izpostavljeno. Razgled na mesto Cortina pa je enkraten. Višinske razlike se nabere za 1000 m. Ker nama še ni bilo dovolj plezanja sva sestopila po ferati Strobel. Plezanja je bilo za okoli 6 ur, vse skupaj z dostopom in sestopom pa še cca 4 ure zraven. Izbira smeri in vrha se je pokazala kot pravilna, saj so bili višji vrhovi, vključno s Cinami, v oblakih, midva pa z vrhunskimi razgledi. Vremenska napoved za nedeljo precej nestabilna, ponoči je res pričel dež, ki pa je okoli 7:30 ponehal. Odločila sva se za krajšo smer v Petih stolpih in sicer smer Dibona v severni steni Stolpa Barancio, IV+, 120 m.

Do Cortine je le cca 3,5 ure vožnje in res se splača kreniti v tiste konce, skala je odlična, smeri neverjetno veliko, za vsakogar nekaj, lepote gora pa vabijo na vse strani. 

 

Skalaška V Steni

V sredo, 3. 8. 2016, smo se Izi, Mitja (Radolca) in jaz zagnali v Steno. Pravzaprav smo se šele na poti v Vrata dogovorili za smer, pripravljeni smo bili kar na tri možnosti. In Skalaška, V+/IV+, 1000 m,  se je zdela prava smer za tako lep in vremensko stabilen dan.

Po rahlem zapletu z vstopom smo se znašli na značilnem vstopnim pomolčku in prvo IV+. Prve štiri ali pet raztežajev je lepa plezarija, potem smo se razvezali in potegnili do Gorenjskega turnca, kje je vpisna knjiga. Na tej razgledni točki je seveda obvezen postanek in ogled Ladje od spodaj. Pod kaminom smo se zopet navezali ter potegnili do Ladje. Plezanje po poklini v razu Ladje je lepo, resnična klasika. A vendar se je meni tik pod previsnim nosom Ladje odtrgal oprimek in poletel sem kot je štrik dovolil – sem bil vesel, da je bila vrv nad menoj. Nad Ladjo smo potegnili navezani še dva raztežaja potem pa zopet veselo na frej do roba stene. Plezanje je dobro, skala za Julijce kar OK, triurni sestop po Bambergovi pa skoraj odpihne misel na še kakšen vzpon v Steni.

Analiza dneva in pogled na steno izza mize v Vratih je pravšnji zaključek ture.

Slik pa iz meni neznanega razloga ne naloži.

Zapis: Vojko

Čas je za skalo ali spomladanski Kogel

Kogel je za plezat spomladi. Res smo se tudi mi spraševali kako je s snegom pod steno in na sestopu skoz Gamsov skret, je skala suha ipd. Alternativa je bilo celo turno smučanje. Po premisleku in posredni informaciji z drugega ferajna, smo sklenili, da je sobota 28.5.16 pravi čas za Kogel. V dobri uri dostopa smo se pošteno ogreli in tudi sonce je že konkretno obsijalo steno. Spodaj pod steno je še malo snega, cca 30 m, stena pa je suha. Ambrož in Vojc sva se zapodila v Zupanovo, Štefe in Matic pa v Virensovo.
Zupanova ( V, 220 m) je zanimiva smer, petica ne popusti, razen na gredini, spodnji del je dobro spoznavanje z izvrstno skalo, zgornji pa je potrebno kar zagristi. Pod gredino je potrebno zlesti čez luske, kjer se je zataknil frend in je zahteval kar nekaj prepričevanja, da je spustil poko. Zgoraj pa je ključno mesto prehod čez siten gladek žleb, zanimive so buhtljaste prečke, kjer moraš zaupati plezalkam (hvala Đezotu za dobro gumo), pa tudi levi izstop iz smeri ni od muh. Je tako napet, da gre že kar na šest. Cela smer je enkratna, luftik, saj se praktično ves čas vidi v poden. Smer je dovolj opremljena, frenda sva uporabila dvakrat, sicer pa so klini notri. Uživancija z nekaj truda.
Štefe in Matic K. sva tudi planirala Zupanovo a sva šla v Virensovo (IV/III, 160 m).Pod smerjo nekaj mečkanja potem pa speljeva. Nekaj krušljivosti v smeri  ampak zadnji cug postreže z lepo štirko . Na vrhu nekaj martinčkanja in kar nekaj navez pride za nama.
Glede sestopa pa smo se odločili za abzajl po Virensovi, v grapah nad Gamsovim skretom izgleda da je še nekaj snega in nismo imeli želje po snežnih spustih brez zimskega orodja. Seveda pa smo izkoristili sneženo zaplato v grabnu pod steno, je fino in kontrolirano letelo po čevljih. Osvežitev v potočku pod snežišči pa je tudi prijala, skoraj kot kasnejša ustrezna hidracija.

 

Wisiakova namesto Bavarske

Za soboto 22. 8. 2015 je bil originalni plan iti plezat Bavarsko v Steni. Pa sva s Štefetom spremenila plan, potem ko sva dobila informacijo, da bo tam procesija navez. In sva izbrala smer Sandija Wisiaka, ki sta jo prva splezala France Ogrin in Uroš Župančič leta 1933, ter jo posvetila Sandiju Wisiaku, preminulem istega leta v snežnem plazu s Planjave. Pred Čopovim stebrom je bila ta smer najzahtevnejša v severni Triglavski steni (po Miheliču).

Naroči se na ta RSS

Zadnje objave

  • 1
  • 2
Prev Next
Smer po zajedi, NŠG

Smer po zajedi, NŠG

V soboto sva se z Benotam odpravila proti Vršiču, natančneje  v severno ...

NAD GLOBOKO VODO

NAD GLOBOKO VODO

Med nedavnim jadranjem po Dalmaciji (Vis, Hvar, Brač, Šolta...) seveda n...

Zapeljivka in Zajeda

Zapeljivka in Zajeda

Naveličana plezališč in željna hribovskih zgodb sva se s Primožem prejšn...

Kriterij zadnjega snega

Kriterij zadnjega snega

Ko smo že mislili da letos te ture ne bo zaradi epidemije in zaprtih mej...