Ferata Storžič

Varnost na prvem mestu. To je bil naš povod, da smo se takega projekta sploh lotili.

Vsi vemo, da je Kramarjeva smer v severni steni Stožiča zelo obiskana. Predvsem veliko navez se jo loti pozimi, v poletnem času pa je znana kot “pošodrana”, zato je obiskana predvsem s strani domačinov. Ker se instant alpinizem in obisk gora vsakoletno veča smo se odločili, da k povečanju obiska in z vabilom vseh, ki bi radi okusili hribe na bolj alpinističen način, prispevamo tudi mi. Tako je nastal projekt “ferata do bivaka”.

Po več mesečnem pogajanju, analizah, merjenju obiska (planinstvo 4.0), potrebi po sledenju trenda lahko končno in s ponosom povemo, da smo s projektom uspešno zaključili.
Kot opažamo je obisk tako imenovanih ferat v porastu. Zato smo se z ekipo AO PD Tržič odločili, da napeljemo jeklenico do ponosa tržiških alpinistov – Bivaka v severni steni Storžiča. Kar nekaj časa smo porabili, predvsem s pogajanji s preostalim delom odseka, ter jih s podrobno analizo le prepričali, da je obisk bivaka v poletnem času, v primerjavi z zimo, dokaj klavrn.
Z delom smo začeli jeseni, ko smo Kramarjevo smer v Storžiču dodobra očistili skrotja. Nadaljevali smo z vrtanjem in namestitvijo kar 800 kosov sider (hvala ClimbReady za donacijo!!). V zadnjem tednu, ko pa je sneg že skoraj skopnel, pa smo celotno smer opremili z jeklenico in s se ponosno lahko pohvalimo z najtežjo ferato v Sloveniji!

V poletnem času se bomo lotili, modernizirali in povečali tudi bivak. V primeru visokega obiska ferate pa verjetno le-to podaljšali vse do vrha Storžiča! Trenutno pa smo že v pogajanjih s turističnim centrom Tržič, o vodenju po ferati.

Srečno pri obisku gora!

Ekipa AO Tržič

 

 

 

Previous Post

Nesojena Teranova

Next Post

Kdo sodi Tera Novo?

Dodaj odgovor