Golob-Juvan v Zadnji Mojstrovki

Juvanove smeri so vedno zanimive, od tega ne odstopa niti zgoraj omenjena smer. Impozantni steber v steni Zadnje Mojstrovke, na levem boku zareže črna zajeda, ki že na daleč da slutiti, da bo tura resna. Do bornega opisa smeri in nekakšnega vrisa sem se prikopal v Plezalnih vzponih… 600m, IV-V, podrta prečka VI-, 8 ur… Dovolj da te prime, da bi to preplezal.

Za vzpon se zmenim z Gregorjem Klančarjem (AO NM). Sicer malo pojamra, vendar pravi, da zaupa moji presoji glede smeri. No sam prav veliko ne vem, niti to ne koliko snega je na Gamsovih rižah. Po ustaljeni praksi- če ne probaš ne veš. Pa sva šla! Snega ni veliko, skala je suha, vstop v smer sva našla… No pa smo pri prečki. Ko jo zlezeš ti postane zares všeč, enakega mnenja je bil tudi Gregor. V prečki sva pustila tri dodatne kline, tako jih je sedaj v 35m prečki pet. Na parih mestih res malo pobožaš VI… Naprej slediš prehodom na raz na levi, sledi zanimiv prestop preko plošče in previsa v krušljivo zajedo, nato prečka v levo in poševni kamini nazaj pod steber. Na vrhu stebrea sva prečila preveč v desno in zlelza eno izstopno varianto, direktno čez odlom- hudo dobra plezarija!

V dobrih 9 urah sva tako preplezala mojstrovino Lojzeta Goloba in Ljuba Juvana, ki sta smer preplezala leta 1959. Ocene bodo kar držale. Zabila sva kar nekaj klinov, prav pride kakšen metulj… Na netu sem našel podatek, da je bila smer ponovljena leta 1986, po klinih sodeč kakšnega navala na smer kasneje ni bilo?

AN – 15.09.1986

Jože Rozman in Luka Rožič pa sta bila v Veliki Mojstrovki in plezala redko ponavljano smer Golob-Juvan.

Smer sta od tržičanov preplezala še Marjan Gros in Filip Bence, julija 1976 in opravili verjetno prvo (mogoče drugo) ponovitev smeri.

Previous Post

Kolesarska tura AO Tržič v Bosni in Hercegovini

Next Post

Košir Brelih v NŠG

Dodaj odgovor