Tabor Valle dell´Orco ali Pokaraj 2023

Hitrosušeča skala nas je zvabila v nacionalni park Gran Pradiso. Jernejeve besede, da je to skala, ki »ne vpija vode in se hitro suši«, so nas opogumile, da smo se kljub ne najbolj obetavni vremenski napovedi odpravili proti Torinu.

Marušo pa je na žalost v zadnjem trenutku gleženj prikrajšal za makarone in užitke šverc kampiranja.

Ravninska italjanska avtocesta z vsem hidrirancem znanimi avtocestnimi počivališči, nas je v pozno nočnih urah pripeljala v razgibano dolino reke Orco. Zaprta stranska cesta, zaprt kamp ter hoteli brez luči, so nas prisilili v šverc kampiranje. S poznavalskim občutkom smo našli primerno mesto kampiranja, ki smo mu bili zvesti vse noči tabora. Radodarna narava nam je nudila balvansko negorljivo tendo v deževnih in večernih urah analize ter peke. Vsak svoje individualno stranišče, bližina reke ter šotor pod smerjo, so bili prepričljivo najboljši kriteriji za kamp. Edino ribe v reki Orco sexajo, zato smo vodo uporabljali zgolj za pranje posode, za hidracijo pa iz preventivnih razlogov izključno pivo. Gurmanski užitki s sestavinami vseh udeležencev so bili na meniju vsak dan. Uporaba lokalnih naravnih materialov za pripravo hrane pa so pristnost gurmanskih užitkov le še poudarili.

Dnevni ritual je bil podvržen vremenski napovedi. Tako so si dnevi sledili z zgodnjim vstajanjem in dopoldanskim plezanjem pred dežem. Vreme je bilo dobro in radodarno s soncem, oblaki in dežjem. Vsak je bil moker po svojih željah. Nekateri so izbrali sestop prej in ostali suhi, ta požrešni pa kakih 5 abzajlov naliva. Vendar na koncu je travarica pasala prav vsem enako (Mohorč, povrnem). Skala je tu kompaktno radodarna. Granit ima posebno lastnost, ne drsi, težko je znucan, redk kdaj se odlom, minimalni krimpi so ql in na njej raste lišaj. Lišaj pa ima posebno lastnost, da bolj drsi in ko se zmoči, drsi še bolj. Pravljična pokrajina z ogromnimi odlomljenimi skalnimi bloki sestavljenimi v lego kocke, je neprepustna za vodo, zato vse teče po površju v premnogih slapovih. Granitni prelomi so tk na genau, de ga ni zidarja, ki bi tko glat ofrajhou (ajde mogoče poknaufou, ampak s kovinsko podkonstrukcijo). Ravne površine med prelomom so lahko dolge tudi po 20-30 metrov in vse na genau ravne. Te lastnosti te skale pa omogoči plezanje po poki. Znamenit balvan Fessura Kosterlic nas je tako zaposlila celo popoldne pred-med-po kosilu za izumljanje-izpopolnjevaje-drgnjenje tehnike. Povsem nas je prevzel izziv, tako smo se do izmučenosti gnali do večera. Matic Primožič jo je splezal SOLO!

Zadnje popoldne med dežjem nas je pekla vest, koliko novčičev smo sploh pustili v Italiji. Zato smo zavili v prvo gostilno in naročili protiprehladno žganico. Zaradi gostinskega pomanjkanja količin žganice, smo bili primorani okus trikrat zamenjati. Vmes pa nas je prevzelo prvenstvo v namiznem nogometu. Zmagovalec sicer ni znan, vendar smo domačinom pokazali kaj je to nogomet.

Plezali:

Preplezali:

La Piramide: Fessura per P.A.

La Piramide: Legolas…Humm,tutta libera!

La Piramide: Legolas…Humm,tutta libera! 2 Variante

Sergent: Via delle placche

Sergent: Nautilus

Pian della Balma: Diagonale dei piccoli

Pian della Balma: Prova delle guardie

Pian della Balma: Troppo corti

Pian della Balma: L’ultima guida

Pian della Balma: IL nibbio

Pian della Balma: Mai cosi’ storti

Pietra filosofale: Harry Potter

Pietra filosofale: Diagon Alley

Pietra filosofale: Ermione

Pietra filosofale: Edvige

Pietra filosofale: Agrid

Pietra filosofale: Piton

Pietra filosofale: Barbbano

Previous Post

Madonna (V/IV-V, 300 m) Nad Šitom Glava

Next Post

Ledeniška na Grossvenediger

Dodaj odgovor