Tandara Mandara

Na kaj pomisli človek ob takem naslovu ? Nekaj eksotičnega, Indija , duhovnost … ? Mogoče na plezanje ?

Iz poimenovanja lahko  ugotoviš psihološki profil prvih plezalcev. Tandara Mandara je bila splezana pred skoraj tridesetimi leti , prva plezalca sta prišla iz Hrvaške. In Tandara Mandara je folk glasbena skupina z Balkana, hkrati pa pomeni “nepotrebno čvekanje” oz. bla, bla, bla…. Katera varianta je prevladala pri poimenovanju pa ostaja skrivnost. Slednja mi je bolj všeč , kaj bi čvekali , pojdimo raje plezat !

Zakaj tak uvod ? Statistično opisovanje in industrijsko doživljanje smeri glede na težavnost, trpljenje in trajanje plezanja mi je bilo vedno nekoliko tuje. Smer si lahko zapomniš zaradi sto drugih razlogov. Zaradi lepega vremena, lepega plezanja , soplezalca , dostopa, žeje in tako naprej. Žal si včasih še celo pozabim zapisati datum za kar priznam , da ni najboljša vrlina.   Alpinizem pač  doživlja vsak po svoje.

Nad Šitom glava in njena severna stena je popularen cilj za dolge poletne popoldneve , v njej so relativno kratke smeri. Popularnost je toliko večja zaradi kratkega in enostavnega dostopa , 4 do 5 raztežajev plezanja v alpskem ambientu in hitrega sestopa na Vršič. Lahko bi rekli:  “z okusom po pravem alpinizmu”. In zato ker ne čvekamo , gremo plezat v Nad Šitom Glave. Opis si shraniva v spomin , na terenu pa uporabljava kombinacijo logike in slediva pretirano z magnezijevim prahom označenim oprimkom.  Plezanje je lepo , strmo in napeto ( dobesedno , kar pomeni peto stopnjo) Za popestritev splezava še izstopno varianto Kranjske poči (spet napeto z minusom) in kar prekmalu sva na vrhu stene. Dan se poslavlja , zrak nad Vršičem je prijetno hladen in ostane še ravno toliko časa , da do mraka prideva nazaj do avtomobila.

Plezala sva Robi Ternik in Slavc Rožič , 7.8.2013 .

Previous Post

Cima del Lago – Consiglio

Next Post

Debela peč, Sekločeva

Dodaj odgovor