Alpinistična šola

HomeAlpinistična šola
V gorah nekaj iščemo, čeprav tam nismo ničesar izgubili. Če bomo imeli kaj iskati tudi v prihodnje, smo verjetno na pravi poti. – Pavle Kozjek

Plezanje v skali, snegu ali ledu, grebenska prečenja, osvajanje najvišjih vrhov ter uživaško vijuganje s smučmi po nedotaknjenih pobočjih ali natančno rezanje zavojev v strmih grapah in stenah. V kratkih rokavih ali debeli puhovki. Vse to je alpinizem, alpinisti pa smo pravi osvajalci nekoristnega sveta.

Člani Alpinističnega odseka Tržič te vabimo, da se pridružiš naši alpinistični šoli, kjer te bomo naučili vsega, kar moraš znati, da bo plezanje v gorah ali v plezališčih, v kopni skali ali v snegu in ledu, varno in čisti užitek, ki vedno znova kliče po še.

 

Pridi na predstavitveni sestanek, ki bo v četrtek, 14. 9. 2023 ob 19. uri v prostorih društva PD Tržič, Balos 4.

 

Še več informacij ima vodja šole, Matic Mohorč, ki ga lahko pokličeš na 040 436 492 ali mu pišeš na sola@aotrzic.si.

 

Če se še vedno sprašuješ ali je to res zate …

Alpinistična šola je namenjena vsem, ki imajo radi gore in bi jih radi spoznali v njihovi prvinski obliki; tam, kjer se svet postavi v vertikalo in kjer proti vrhu ne vodijo označene in zavarovane poti. Namenjena je vsem, ki bi radi pridobili ali nadgradili gorniško znanje, ki jih mikajo brezpotja in privlačni grebeni naših gora ali pa se želijo ukvarjati z alpinizmom ter jih žene želja po prvenstvenih smereh daleč stran.

Nič hudega, če še nikoli nisi plezal in še ne veš, kako se gibati v navezi, tudi pripravljenost vrhunskega športnika ni pogoj, da se nam pridružiš. Iskrica veselja v očeh, ko spregovoriš o gorah, radovednost, neskončna želja po učenju in spoznavanju novega bodo dovolj, ostalega te bomo naučili mi.

Tja do naslednjega poletja bo zanimivo …

Z alpinistično šolo zares začnemo v oktobru. Najprej te odpeljemo na skupno turo nekam v gore blizu Tržiča, da se spoznamo in stkemo prve prijateljske vezi. Od jeseni do konca zime pripravljamo zanimiva teoretična predavanja, kjer se naučiš vsega o gorah in alpinizmu. Čakajo te tudi praktični tečaji gibanja v gorah pozimi, na ledeniku, varovanja pred plazovi in preživetja v snegu, če bo dovolj mrzlo, bomo plezali tudi v slapovih, ko zimo prežene pomlad, pa se bomo učili plezanja in tehnik v kopni skali. Pridobljeno znanje vse leto utrjujemo na skupnih turah, skupaj plezamo v Dovžanovi soteski, Paklenici in še kje, predvsem pa se družimo in se imamo skupaj lepo tako v gorah kot tudi v dolini.

Vsak tečajnik alpinistične šole ob koncu usposabljanja opravlja praktični in teoretični del izpita ter izpitno turo pod vodstvom alpinističnega inštruktorja. Po uspešno opravljenih obveznostih pridobiš naziv alpinistični pripravnik.

Vse dejavnosti alpinistične šole vodijo naši alpinistični inštruktorji in izkušeni alpinisti.

Zraven pa pride še …

Pri nas nikoli ni dolgčas. Čakajo te dobra družba, novi prijatelji in dogodivščine, tudi adrenalinske, na vsakem koraku. Na koncu je vse odvisno od tebe in tvojih želja. Lahko pridobiš znanje, ki ti bo pomagalo pri gibanju na markiranih poteh ali pa bo to začetek uspešne alpinistične poti. Mi te bomo v vsakem primeru veseli.

Se vidimo!