Kramarca mix

V četrtek se zberemo na ferajnu v pričakovanju novice. Snežne razmere so dobre, v soboto gremo na zimsko turo na Storžič, po Kramarjevi smeri (615 m, IV/I-II). Turo začnemo ob 6.30 v Grahovšah. Po začetnih navodilih in pregledu opreme se v pogovornem tempu odpravimo mimo Doma pod Storžičem po poti, ki vodi čez Škarjev rob. Pod steno se pot odcepi desno in znajdemo se na vznožju snežišča, kjer nadanemo opremo in se vzpnemo do vstopa. Na glas razmišljamo, da ne bi bilo slabo, če bi dereze nataknili že pri avtih…

Vstopni skok je slabo zalit, zato se navežemo. Vmes je potrebno zataknit tudi za skalo, se pa najde škripavec tam, kjer ga rabiš. Del tečajnikov se odloči za levo varianto, ki je bolj zalita in nekoliko prijaznejša za plezanje. Če nas je med plezanjem skoka zanohtalo, se med pikanjem po grapi hitro ogrejemo. Na vrhu grape zavijemo desno proti bivaku (naravnost Črni graben). Pri bivaku naredimo kratek postanek (naj spomnimo kolege iz ČAO, da se drva še niso podražila 🙂 ) in že gazimo navzgor po sipkem, napihanem snegu. Naletimo na naslednji skok, ki ga preplezamo z malo tulanja in iznajdljivosti, iz previdnosti se nekaj tečajnikov naveže. Po smeri nadaljujemo do izstopnega skoka, ki je bolje zalit in dobro plezljiv, ter nadaljujemo skozi izhodno grapo. Od tu naprej sledimo štapnam, ki nas pripeljejo do vrha Storžiča, ki se kopa v soncu. Tu se Anže odloči za drugačen način sestopa, ki ga pripelje na domače dvorišče.

Ostali sestopimo po Petem žrelu. Vrhnja plata je poledenela, tako da je pri sestopu v tem delu potrebna previdnost. V spodnjem delu se spuščamo hitreje, a prav tako previdno. Že od daleč zagledamo Dom pod Storžičem, zdrvimo na težko pričakovano analizo ki hitro steče po grlu, in po bob stezi nazaj do avtov.

Hvala članom AO Tržič (Jernej, Beno, Anže, Samo) za super turo!