Poltradicionalno Velikonočno plezanje v Beli Peči

Na praznično nedeljo med plezanjem v Dolžanki se je načelniku in Anžetu K. porodila ideja da bi lahko na hitro organizirala na pol tradicionalno Velikonočno plezanje v Beli Peči. Na okoli hitro spustita mail ter dodatno povabita še “tečajce”.
 
V ponedeljek se ob prazniku prijazni uri (9h) zberemo v Grahovšah v manjšem številu, pa nič zato, ravno prav tri naveze. Načelnik s podmladkom, trije tečajniki in dva starejša pripravnika. Porazdelimo se v dva avtomobila in se odpravimo proti Beli peči. Na sredini dostopne cesta nas pričaka zapornica, ki se odpre z žetonom 2€ (potrebujemo ga tudi za nazaj). Od parkirišča se usmerimo po shojeni potki do podstene kjer nas pričaka veličasten pogled na Storžič.
 
Plezale smo tri naveze tako da gužve ni bilo. Bela Peč pa postreže z raznovrstnimi smermi (od travce do hude skale) vseh težavnosti. Ko smo zarinili v prvo smer je bila sklala še malenkost hladna, vendar smo se hitro zagreli. Z vremenom smo imeli veliko srečo, obilico sonca in rahel vetrček.
 
Po preplezani prvi smeri je Anže rekel, da je čas za velikonočni zajtrk. In tako so nekateri imeli tradicionalno že drugič 😊 Velikonočni zajtrk (šunka, potica, pirhi) v steni. Nekateri o nameri zajtrka nismo vedeli nič, tako da smo se zadovoljili s sendvičem pod steno po abzejlu.
 
Kasneje se nam je pridružila še ena naveza iz AO Tržič, imeli pa smo tudi obisk naveze iz Avstrije pri kateri je Anže občudoval predvsem nahrbtnik.

Sledilo je še nekaj preplezanih smeri v 2 ali 3, z bolj ali manj udobnimi štanti, skala je na mestih krušljiva, vmes je pa tudi dobra (ˇnek te pa skala kr na paklo spovneˇ, Jera) težja kot je ocena, boljša je skala. Tečajniki smo si ogledali še smer sestopa okoli stene ki smo jo našli po Anžetovih navodilih. ˇK prideš do stene ne gledat kje bi plezu ampak zavij desno na lojtro.ˇ
 
Po končani plezariji smo začeli z analizo pod steno, ki smo jo po sestopu nadaljevali. Zanjo smo težko našli mesto zato naj lokacija ostane skrita.
Skupaj smo preživeli lep Velikonočni ponedeljek s kar nekaj preplezanimi smermi. Tečajniki smo ponovno prejeli kar nekaj novega alpinističnega znanja hrati pa smo od lokalcev spoznali nekaj zanimivosti o Beli peči.
 
Plezali so: Tomaž in Jernej Č, Jerca L., Anže K., Beno, Anja J., Janez A. in Maja K..
 
Seznam preplezanih smeri:
 
Šleparska,
Katastrofula,
Smodlak z varijanto Majske,
Marabela,
Avriklijev steber