V spomin – Janez Stegnar


foto: Janez Stegnar, avtoportret

Janez Stegnar

AO Tržič, pripravnik

1976-2006

Kmalu bo dve leti odkar ga ni več – našega Janeza. Na tisti prvomajski dan, ko je večina še celila rane po dolgem ponočevanju, jo je on mahnil na Storžič. Novozapadli sneg in prelepo spomladansko vreme mu nista dala miru. Kot človek akcije, mu je bilo čepenje doma tuje. Tako, kot že nekajkrat poprej jo je mahnil čez priljubljeno “Kramarco”. Žal se iz nje ni vrnil. V podnožje Storžiča, ga je odnesel snežni plaz.

Rodil se je 28.01.1976 v Lukovici. Bil je živahen mladenič poln energije, a ga gore takrat še niso preveč zanimale. V prehodu iz najstniških let je v njem preskočila iskrica, ki je zanetila njegovo veliko ljubezen do gora. Skoraj da čez noč, je z velikim navdušenjem začel sprejemati vse čare gorništva in se začel podajati v gore.

Življenjska pot ga je pripeljala v Tržič, kjer ga je bližina gora popolnoma prevzela. Strmine se ni bal, zato so njegovi gorniški apetiti rasli iz dneva v dan. To ga je jeseni 2005 pripeljalo v vrste AO Tržič. Bil je eden najbolj zagnanih tečajnikov. Vsako novo stvar je želel takoj preizkusiti in trudil se je biti najboljši. Nad športnim plezanjem se ni preveč navduševal, bolj mu je dišala skala v velikih stenah. Poleg klasičnega skalnega ga je zanimalo tudi ledno plezanje, v katerem se je uspešno pomeril na tekmah državnega pokala. Na splošno je bil Janez človek, ki se je hitro navdušil nad vsako stvarjo, ki je bila povezana s hribi. Zimsko gorništvo je kombiniral s turnim smučanjem, poleti pa nabiral kondicijo z gorskim kolesarjenjem. Utrinke iz svojih in skupnih podvigov je pridno fotografiral iz z njimi polnil spletne strani društva.

Janez je bil dobrovoljen človek, iskrivih oči in nalezljivega nasmeha. Krasila ga je veliko navdušenje, zagnanost in delavnost. Bolj kot zabava so ga zanimale gore in vse kar je povezano z njimi. Žal so te zanj pomenile tudi tragičen konec. Za njim je ostala njegova dobra volja in smeh, ki nas žene nazaj v gore.

Janezu v spomin, smo člani AO Tržič v letu 2007 uspešno izvedli poletni plezalni tabor. Glede na veliko udeležbo pričakujemo, da se bo ideja ohranila in postala tradicionalna. Janezu bi bilo všeč!

7.11.2007, Tržič
Bernard Alič

Previous Post

V Begunjščici

Next Post

Triangel v nedeljo

Dodaj odgovor