Kanada

Od 2. do 30. avgusta sva se z Majo potikala po Kanadi. Spoznavala deželo, gore, stene, ljudi in živali. In čisto vse od naštetega naju je popolnoma navdušilo!

Po pristanku v Calgary-ju sva prevzela Rentacar in se odpravila proti Skalnemu gorovju.  Avgust je ravno mesec, ko dozori jagodičje v gozdu in, ko medvedi pričnejo polniti zaloge za zimo. Tako so bila številna plezalno zanimiva področja zaprta, spala pa sva le v urejenih kampih, ki jih v okolici ne manjka.

Prva dva tedna sva plezala v apnenčastih stenah nad Canmorom in Banffom in v stolpu iz gnajsa nad Lake Louisom. Večina smeri ima urejena stojišča, vmesno varovanje pa si večinoma urejaš sproti z metulji in zatiči. Tudi kakšen klin se najde, kjer ga rabiš.

Glede na vremensko napoved sva se odločila da je čas, da obiščeva Bugabooje. Šele kasneje sva izvedela, da se vremenska napoved za to območje spremeni tudi do 15x na dan. Do koče sva dostopila v soncu, šotor postavila v oblakih in večerjala v dežju, ki je vztrajal še cel naslednji dan. Ponoči zapade na vrhovih nekaj snega. Zjutraj se odpraviva po klasični smeri (Kain Route, 5.6) na vrh 3200 m visokega Bugaboo Spire. Naslednji dan z Američanom Markom opravim še vzpon na Snowpatch po Buckingham Route, 5.8.  Dan za počitek bi bil nujen, zaloge hrane so nama pošle, vreme pa za naslednje dni ni obetalo najbolje, zato zapustiva Bugabooje.

V naslednjih dneh plezava neopremljene hribovske smeri v Skalnem gorovju, nekaj ultra klasik na Yamnusko in Mount Roundle, krajše smeri v Kid Goat Mountain in frikava v plezališčih.

Pri najini odpravi so nama pomagali:

Kozolci Kranj ( www.kozolci-kranj.si ), DAMO Catering Podljubelj, AO Tržič, Kibuba d.o.o., MG Metal, trgovina Annapurna, Casa Latino, Frizerstvo Kod’r, Občina Tržič, Tomaž Hribar tehnično svetovanje s.p., ter domači. Za pomoč se vsem iskreno zahvaljujeva.

Na vrhu Bugaboo Spire.

Miha Z

Znak, ki te prepriča.

Izstopna zajeda v steni Ha Ling.

Najtežji raztežaj v Tower of Babel.

Na grebenu Bugaboo Spire, zadaj Snowpatch.

Z Markom na vrhu Snowpatcha.

Direttisima v steni Yamnuske.

Los in Maja.

 

Previous Post

Celovška špica, Kaminska smer IV+

Next Post

NŠG – Kranjska poč

Dodaj odgovor