Borova peč v Dovžanovi soteski

Eni v šolo, midva pa v Dovžanovo sotesko preplezat steno Borove peči.
Po nekaj neuspelih poizkusih s slabim vremenom, nama je z Majo v ponedeljek 1.9., uspelo preplezati že dolgo začrtano smer v Borovi peči.
Smer ponuja tekoče plezanje v zanimivem ambientu, z lepimi detajli, dobrimi grifi in solidnim kremenovim konglomeratom. Dolžina smeri 120m, ocena pa V+/ III- IV. Pod prvo streho pa A1. Na “frej” ni šlo.


Če se izkaže, da te linije ni še nihče plezal, se bo smer imenovala Gamsov steber.

MihaZ


SKICA SMERI:

OPIS SMERI:
Po plošči vstopne zajede 10m (k) do previsne zapore. Od tam desno čez streho (k). Najtežje mesto v smeri V, A1. Nad streho (k), do širše poči, ki te pripelje na udobno stojišče. Do tu 15m. Stojišče je opremljeno z enim klinom.

Od tu naravnost po zajedi, ki se kmalu položi na levo, do majhnega stebrička. Nad njim po sprva neizraziti zajedi (V+), do bolj razčlenjenega sveta. Od tam po izraziti poči proti levi in do vrha stebra.

Naravnost čez poraščen svet (20m, velika greda med stenama) do izrazite plošče pod veliko streho (k), po plošči proti levi (k) do raza. Po levi strani mimo velike strehe na ožjo poličko. Od tam po poči za manjšo smreko do vrha poči. Polička ob večjem macesnu.

Naravnost gor na desno, čez manjši kamin, do neizrazite lope na levi. Od tam levo (k) in naravnost navzgor čez previs, izrazita luska na levi. Plezaš  rahlo proti desni, do poševne police z ležečim macesnom. Po polici 4m in navzgor proti desni do vrha smeri.

 

Previous Post

Kaminska – Begunjščica

Next Post

Suho Ruševje – Ažbetova smer, IV / II – III, 200 m

Dodaj odgovor