Čas je za skalo ali spomladanski Kogel

Kogel je za plezat spomladi. Res smo se tudi mi spraševali kako je s snegom pod steno in na sestopu skoz Gamsov skret, je skala suha ipd. Alternativa je bilo celo turno smučanje. Po premisleku in posredni informaciji z drugega ferajna, smo sklenili, da je sobota 28.5.16 pravi čas za Kogel.

V dobri uri dostopa smo se pošteno ogreli in tudi sonce je že konkretno obsijalo steno. Spodaj pod steno je še malo snega, cca 30 m, stena pa je suha. Ambrož in Vojc sva se zapodila v Zupanovo, Štefe in Matic pa v Virensovo.

Zupanova ( V, 220 m) je zanimiva smer, petica ne popusti, razen na gredini, spodnji del je dobro spoznavanje z izvrstno skalo, zgornji pa je potrebno kar zagristi. Pod gredino je potrebno zlesti čez luske, kjer se je zataknil frend in je zahteval kar nekaj prepričevanja, da je spustil poko. Zgoraj pa je ključno mesto prehod čez siten gladek žleb, zanimive so buhtljaste prečke, kjer moraš zaupati plezalkam (hvala Đezotu za dobro gumo), pa tudi levi izstop iz smeri ni od muh. Je tako napet, da gre že kar na šest. Cela smer je enkratna, luftik, saj se praktično ves čas vidi v poden. Smer je dovolj opremljena, frenda sva uporabila dvakrat, sicer pa so klini notri. Uživancija z nekaj truda.

Štefe in Matic K. sva tudi planirala Zupanovo a sva šla v Virensovo (IV/III, 160 m).Pod smerjo nekaj mečkanja potem pa speljeva. Nekaj krušljivosti v smeri  ampak zadnji cug postreže z lepo štirko. Na vrhu nekaj martinčkanja in kar nekaj navez pride za nama.

Glede sestopa pa smo se odločili za abzajl po Virensovi, v grapah nad Gamsovim skretom izgleda da je še nekaj snega in nismo imeli želje po snežnih spustih brez zimskega orodja. Seveda pa smo izkoristili sneženo zaplato v grabnu pod steno, je fino in kontrolirano letelo po čevljih. Osvežitev v potočku pod snežišči pa je tudi prijala, skoraj kot kasnejša ustrezna hidracija.

Previous Post

Namesto sestanka na Storžič

Next Post

Mangrt

Dodaj odgovor