Damoklejev žleb v Košuti in gor-dol po grapah

Razmere v hribih so se v zadnjih dneh močno izboljšale, “grabni” so še močno zaliti, paziti je treba le na kamenje in opasti… Iztok je razmere izkoristil in ponovno preplezal ter premučal nekaj zanimivih smeri in eno prvenstveno.

14.4. sem izkoristil še kolikor toliko ugodne snežne razmere na severni strani Košute in raziskoval plezalno smučarske prehode na področju Košutnikovega turna. Najprej sem preplezal žleb ob Z steni Turna v območju stare poti (40-55 stopinj), nato sem presmučal Vzhodni žleb Turna (smučarska ocena III, mesto S4+, ostalo S4/S3, 300m). Žleb je zelo izpostavljen padajočemu kamenju iz stene Turna in iz ostenja grebena med Turnom in Tolsto Košuto. Nato sem preplezal še žleb v S steni grebena med Tolsto Košuto in Košutnikovim Turnom (40-60 stopinj, 250 m) in ga zatem verjetno kot prvi tudi presmučal (IV+, odsek S6, ostalo S5/S4). Nad spodnjim delom žleba visi ogromna (vsaj 40m) odpočena skalna luska, na vrhu žleba pa sta bili dve veliki, grdo nalomljeni opasti, zato ime DAMOKLEJEV žleb.

16.4. pa sem smučal z vrha Pihavca v Vrata po varianti, ki poteka skozi žleb, kjer je bil najden Tine Mihelič (smučarska IV+).

Iztok Tomazin

Vzhodni žleb Košutnikovega turna.

V Vzhodnem žlebu.

Damoklejev žleb.

Opast na vrhu žleba.

Opast ki čaka na pot v dolino, na vrhu Damoklejevega žleba.

Smučanje po žlebu.

Damoklejev žleb.

Previous Post

Slovenska v Steni

Next Post

Spominsko plezanje v Beli peči

Dodaj odgovor