CaMg(CO3)2 oz. Dolomiti

Dolomiti so pojem dobrega, lepega in kvalitetnega plezanja. Tako rekoč meka za tiste, ki radi uživajo v strmih “štiricah”, kot tudi za tiste, ki iščejo svoje meje v previsih in strmih , gladkih stenah. Toliko špic , stolpov in čarobnih gora , kot jih je bog podaril Italijanom, Tirolcem in malo še Avstrijcem, težko najdemo na kupu. Po drugi strani pa so Dolomiti dobili ime po francoskem naravoslovcu in geologu Déodatu Gratetu de Dolomieu (1750–1801) , saj je skala v tem pogorju večinoma sestavljena iz minerala dolomit.

Letošnjega tabora AO Tržič v Dolomitih se je udeležilo šest članov AO Tržič, pridružil se nam je še Rus Georgij Kozlov iz Moskve in še dva družinska člana Janeza Primožiča – Brusa. S plezanjem smo začeli v petek zjutraj , ko smo se vajeni visokih temperatur v Sloveniji znašli pod Tremi Cinami , kjer je termometer zjutraj kazal skromnih 5°C. To je olajšalo odločitev, da se lotimo južnih sten in kot smo spoznali kasneje smo se odločili kar prav. Preplezali smo Rumeni raz in Innerkoflerja v Mali Cini , ena naveza pa je splezala znamenito Preussovo poč v Piccolissimi.

Naslednji dan smo plezali v Petih stolpih , kjer so smeri visoke okrog 100m , so pa težave toliko bolj zgoščene. Dve navezi sta splezali Via Finlandia ( 6+/6) , ena naveza pa Dibonovo smer v Torre Barancio. Brus je s sinom Urhom  plezal Smer alpinov v Col de Bos na Falzaregu. Sledil je še zaključek v nedeljo , ko smo kljub gneči na Falzaregu uspeli splezati nekaj smeri v malem in velikem stolpu Falzarego. Kombinacija popularnih smeri , nedelje in krasnega vremena je pomenila veliko gneče, čakanja na stojiščih , malenkost daljše čase plezanja, ampak…  dan je bil dovolj dolg, da smo sredi popoldneva polni navdušenja in zadovoljstva krenili nazaj proti materi domovini.

Seznam vzponov:

10.7.2015 Vojko Golmajer – Perko Željko, Innerkofler ( Mala Cina ) 4, Janez Štefe – Nejc Klemenčič, Preussova poč ( Piccolissima ) 4, Slavko Rožič – Grigorij Kozlov , Rumeni raz ( Mala Cina) , 5+, 6

11.7.2015 Janez in Urh Primožič, Via Alpini (Falzarego, Col de Bos) 3,4 , Janez Štefe – Perko Željo, Via Dibona 4+ (Torre Barancio), Vojko Golmajer-Nejc Klemenčič in Slavc Rožič- Grigorij Kozlov, Via Finlandia ( Torre Grande v Petih stolpih) 6+/6

12.7.2015 Perko Željko – Vojko Golmajer , Via Guida 4+,4 (Torre piccolo di Falzarego), Janez Štefe-Nejc-Klemenčič, Janez Primožič-Urh in Marija Primožič , Via Comici ( Mali stolp Falzarego ) 4 in Slavko Rožič – Grigorij Kozlov, Dibona (Veliki stolp Falzarego )  5+/4 .

Previous Post

Steber Srebrnjaka

Next Post

Lienški Dolomiti

Dodaj odgovor