Dülferjeva smer v Fleischbanku

Leto 1912 je mejnik nove dobe modernega alpinizma (prvič so v visoki alpski steni uporabili tehnike, ki so nakazovale prihodnost plezanja, kot so vmesno varovanje s klini in vponkami), ko sta v gorovju Wilder Kaiser na Tirolskem Werner Schaarschmidt in Hans Dülfer splezala spoštovanja vredno smer, še danes klasika šeste stopnje.

Izhodišče za smer je koča Stripsenjochhaus, v bližini katere se dvigajo gore z navpičnimi stenami, odlično skalo in visokimi stolpi, ki nemo stražijo dolino in vabijo plezalce v svoje sobane. Lepo vreme je privabilo veliko ljudi, podmladki alpen ferajnov, korenincev, ki so obujali plezalne spomine, živi leksikoni na dveh nogah, ki so ponavljali velike klasike, minhnške samovšečne plezalce in šarf Tirolke s kratkimi majčkami.

Smer Dülfer postreže z raznolikim plezanjem v prvovrstni beli skali, veliko naklonino, prostim plezanjem, zračnim prečkam in začinjenim izstopom. Sestop je mešanica poplezavanja, hoje in abzajlanja.

Pogorje Wilder Kaiser omogoča plezanje krajših (do 150 m) in dolgih smeri (od 500 m naprej), težavnosti od 3 do 9, v kompaktni tirolski kamenini. Zagotovo se še vrnemo, smeri je res ogromno.

V soboto, 19.7.2014  smo Dülferja splezali Slavc, Brus, Špela in jaz. Drugi dan sta Slavc in Brus splezala še kaminsko smer Christ-Fick-Kamin v steni Totenkirchla, zelo atletsko kaminsko plezanje v previsni tirolski štirici.

Previous Post

Severni raz, M.Mojstrovka

Next Post

Dolomiti – Duran, Falzarego

Dodaj odgovor