Dve v enem zamahu

Sami okvirni obrisi ideje ter kasneje tiha želja se je porajala že med tednom ob prvem obisku Teranove grape v skoraj idealnih razmerah ob odličnem vremenu.

Zato je ob dogovu nastal plan da se gre v nedeljo vse skupaj pobližje ogledati, a ravno v noči je zapadlo nekaj cm novega snega v dolini, kar je lahko višje popolnoma drugačna slika, zato je bil vseeno prisoten kanček dvoma kako bo vse skupaj izpadlo, zato sva začela dvom preganjati nekako ob 6:30min ob koncu Ancelnovega travnika na Jezerskem. Dokaj hitro sva se vzpenjala proti vstopu Teranove ter vmes srečala ter prehitela še dve navezi somišljenikov kot je bilo razvidno iz pogovora. Do samega vstopa je bilo kar nekaj novo napihanega snega ter kasneje še nekako v srednjem delu grape, a sva kljub temu zelo hitro iz nje. Na iztopu naju pozdravi že rahla sapica vetra ki je bila vedno močnejša.

Pri dostopu do Trojke sva se soočila z lepo pomrznjenim snegom kakor tudi z zameti, a sva kmalu pozabila na vse skupaj, saj naju je ob vstopu v grapo pozdravil lepo zmrznjen, dokaj pokončen del, s katerim sva hitro opravila. V tretjem raztežaju pa se je pokazala popolnoma gola skala, ter tanko poledenela prečka, ki je zahtevala malo več premisleka. Tudi samo varovanje je bilo različno, od klinov, do lednih vijakov. Nato se je pokazal prečni del ki je bil po pričakovanju zasnežen a sva z njim hitro opravila. Zadnji del proti vrhu je bil pomrznjen zato tudi dostop pravi užitek, pa čeprav je bil veter stalni sopotnik.

Do vrha sva rabila 6ur, kjer naju pozdravijo lepi razgledi. Nato se počasi pripraviva za prečenje Dolgega Hrbta, čez Mlinarsko Sedlo na Zgornje Ravni. Sam sestop je zahteval precejšno mero pazljivosti ter natančnosti, saj je bila podlaga ledena ter po nekaterih delih prekrita s tanko napihanim snegom. Za tem je sledil samo še sestop do Češke Koče, ter preko bližnjic do izhodišča, kjer pazljivost na kložaste plazove ni bila prav nič odveč. Sama tura je predstavila praktično vse zimske razmere ter način gibanja, pa še dober trenig je za po vrhu.

Za turo sva rabila: 6h za pristop, ter 2,5h za sestop

Teranova Grapa III/3,M,80°/50°-70°,350m

Trojka Grapa IV/M,80°/45°-60°,500m

S soplezalcem Janez Ambrož

Previous Post

Skupna tura na Storžič

Next Post

Nad Jezerskim

Dodaj odgovor