Iskanje Vučka na Bjelašnici

Med zimskimi počitnicami smo se namenil presmučati olimpijske proge Bjelašnice in raziskati njena turna nedra. Za logistično bazo smo izbrali že preverjeni Pansion Umoljani, ki nudi prijetno namestitev ob izjemni kulinariki in pristnem domačem vzdušju.

Vasica Umoljani leži na južni strani pogorja Bjelašnice,na višini cca. 1300m in je zelo primerna tudi za poletne kolesarske obiske. Nekaterim je dobro poznana s prvega kolesarskega izleta AO leta 2015.

Prvi dan smo (seveda z nostalgijo na ZOI’84) izkoristili za utrjevanje tehnike alpskega smučanja po olimpijskih progah. V torek pa sem se po kratkem alpskem uvodu namenil na prečenje Bjelašnice. Zaradi vse močnejšega vetra so prenehale delovati sedežnice.  Tako sem se od zadnje vlečnice napotil proti startu smuka na višini 2067m. Veter je bil vse močnejši, vidljivost pa vse manjša. Niti žičnice nad menoj ni bilo več… Kakih 100 metrov pod vrhom sta peš prišla nasproti dva žičničarja : “Dober dan”.  “Vetar je gore”.  “Pa i ovde je vetar”. “Ovo nije ništa, videt češ. Oko 150 sigurno. Pazi!”.  V vse močnejšem vetru sem dobesedno trčil v zgradbe zgodnje postaje žičnice, observatorija in štarta smuka. Saj se (no vsaj nekateri) še spomnite legendarnega štarta smuka z drugega nadstropja (ker je do predpisane višinske razlike za smuk zmanjkalo 8m so gladko povišali goro…).

Močan veter me je dobesedno potegnil v zavetrje, kjer sem snel pse in se pripravil za spust na južna pobočja. Uradno izmerjena hitrost vetra v tem času je znašala preko 100 km/h. Zaradi slabe (zgoraj praktično nič) vidljivosti sem sprva sledil cesti, no spodaj pa začel nizati tiste ta prave zavoje. Do Umoljanov me je ločilo še nekaj nordijske hoje po zasneženi cesti po Dugom polju in naposled še zadnji zavoji nad vasjo. Ti so ponavadi tudi najlepši. Zadnji dan sva z Bojanom izkoristila za turno smuko in se povzpela na Veliki Vrh 1726m. To je le eden od številnih vrhov v okolici Umoljanov, ki ponujajo brez števila tur in ciljev, kratkih in daljših, položnih in strmih, po izbiri za vsakogar.  Skratka, okolica Umoljanov je primerna za obisk poleti in pozimi.

Previous Post

Bitka za centimetre v Mejaški

Next Post

Direktna smer v Kladivu

Dodaj odgovor