Jesih-Potočnik in Kovinarska smer

Pred nami je bil podaljšan vikend in napovedano zelo lepo vreme. Tako sem se s Špelo zmenila, da bi bil že čas, da greva nekaj skupaj splezat tudi v hribe. Pa predlaga smer Jesih-Potočnik (IV/III, 500 m). Zraven sva povabili še Vojca in MihaL.

Spodnji del smeri smo do prvega kamina preplezali nenavezani in uspešno prehiteli zaplezani 2 trojni navezi Primorcev. Na nekaterih mestih – beri kamin z oceno IV, je bila smer prijetno mokra in spolzka. Na vrh smo priplezali po slabih 5 urah in se strinjali, da je smer odlična.
S takimi besedami pa žal ne morem opisati smeri, ki sem jo naslednji dan (16.8.) splezala z Mihom Hauptmanom. Kovinarsko smer (V/IV, 400 m) v Veliki Mojstrovki sem imela že kar dolgo v planu in enkrat tudi že obračala pod njo. Ne preveč zgodaj sva bila pod vstopom v smer in že prva prečka/previs/kamin je bil kr zalogaj za ogrevanje…
Spodnje 4ke so dobre (!) štirice. Iz zgornje velike kotanje se smer usmeri levo in tam lahko rečem, da sta bila dva dokaj lepa raztežaja – odprto plezanje in super solidna skala. Izstopna prečka na polico (V) pa je bila bistveno lažja od vstopnega kamina. Zares lep pa je žleb, ki te pripelje na rob stene (vrv od ”base jumperjev”). Po 5h plezanja sva na vrhu še malo posedela na soncu in analizirala dan poln pripetljajev.
Konec koncev sta bla to dva zelo lepa dneva, izkoriščena do konca.
Prvi raztežaji smeri Jesih-Potočnik.
Lp,
Maja
Špela v prvem kaminu.
Naslednji kamin.
Zgornji del smeri.
Vojc v izstopni prečki.
Zgornji del Kovinarske smeri.
Vstopni kamin.
Velikih pajkov je pa letos RES velik po hribih…!
Previous Post

Košutnikov turn, Zahodni raz

Next Post

Zajeda Skute

Dodaj odgovor