Kurji vrh – Frdamane police

Na koncu letošnje letne plezalne sezone sem se res navdušila nad grebeni. Polna idej sva se z Mihom H. tole soboto odločila, da jo mahneva v martuljški konec. V planu je bil greben Kurji vrh – Rigljica – Frdamane police.

Začela sva, ne preveč zgodaj, nad počitniškim naseljem nad Jasno v Kranjski Gori. Z avtom dostopiš do Rogarjevega grabna, kjer se po levem delu hudournika po dobro uhojeni in označeni poti povzpneš na začetek grebena (Črni Vrh, 1476m). Razgled je bil fantastičen – od Stola, Kepe, Široke peči Rigljice, Prisank, Mojstrovk, Jalovca….kaj je lahko še lepšega za začetek dneva?
Greva naprej. Pot je bila sprva speljana skozi rušje, a kaj kmalu sva prišla na skalnati del. Kmalu sva prispela na Kurji vrh (1762m). Narediva kratko pavzo, pogledava opis poti in karto, ter greva naprej do sedla pod Rigljico. Pred nama je bil sitni vzpon na Rigljico (2030m), zato se tam prvič naveževa. Po grebenu nadaljujeva naprej na Rušico (2074m), kjer naja na koncu grebena čakajo trije spusti po vrvi, 150m nižje na polico. Tam preko Gamsovega okna (zanimiv, platast prehod), po strmi grapi na vrh Ruše peči (2108m).
Po počitku sva naredila še dva zračna abzajla do sedla pred Frdamanimi policami in se po SZ strani grebena povzpela na zahodni vrh Frdamanih polic (2274m). Zadovoljna in navdušena nad grebenom sva občudovala razgled in okoliške gore. Še skok na pravi vrh Fradamanih polic (2284m) ter spust nižje do označene planinske poti proti Špiku in skozi Kačji graben v dolino. Ja, ta sestop se še vedno vleče tako kot se je nekaj let nazaj….:)
Za celotno prečenje sva potrebovala slabih 10 ur (avto-avto). Varovala sva se na dveh oziroma treh mestih, ter naredila tri abzajle iz Rušice in dva iz Ruše peči. Od opreme je zadosti enojna vrv (60m), varovalo in nekaj kompletov.
Greben ti vse skozi nudi poplezavanje in je zagotovo eden izmed najlepših grebenskih prečenj z najlepšimi razgledi daleč naokoli….Še se vrneva.
Jutranji razgledi.
Lp,
Maja
Takole se je začelo…na poti na Kurji vrh.
V ozadju že prehojeni greben….
Vzpon na Rigljico.
Skoraj celotni prehojeni greben.
Tudi v okolici Špika se podira.
Previous Post

NŠG, Kranjska poč

Next Post

Francija, Les Ecrins

Dodaj odgovor