Miss Julijcev

Veliki romantik Tine Mihelič v njegovem vodničku Viševa skupina piše, da je smer Krobath- Metzger v Trbiški Krniški špici  eden od najčudovitejših biserov naših gora in  dolžnostna tura vsakega ljubitelja sten Julijcev.

Smer je Miha Hauptman določil kot izpitno turo za mlajšega pripravnika Maticu Kokalju , pridružila pa sva se še midva z Benom. Pristopili smo vsak iz svoje doline, midva iz smeri Pellarinija preko Žabniške škrbine, Miha in Koks pa iz Mrzlih vod. Katera varianta je udobnejša še nismo ugotovili, v obeh primerih pa slabe tri ure pristopa ne uide.

Smer je res lepa, ponuja izredno prosto plezanje v navpični steni s čudovito skalo in izredno izpostavljenostjo. Zanimiv je tudi kamin , ki izgleda bolj strašen kot je v resnici – kljub temu pa terja kar nekaj spretnosti, da preplezaš to mokro čudo. Ob plezanju sem večkrat pomislil, kakšni mojstri so bili prvi plezalci , ki so leta 1933 preplezali to smer.

Sestopili smo prek Kugijeve police in po gredinah nazaj v zatrep Mrzlih vod, kjer so se naše poti spet ločile,do bolj ali manj oddaljenih koles , ki so odlična ideja za hiter popoldanski spust do izhodišča.

Smer Krobath-Metzger ( V-, 550m)  v Visoki Trbiški Krniški špici smo 9.7.2016 plezali Miha Hauptman – Matic Kokalj in Slavc Rožič-Benjamin Vidmar.

Slavc

fotografije: Matic in Slavc

Previous Post

Kratka Nemška s Zimmer Jahn

Next Post

Nad Okrešljem

Dodaj odgovor