Severna stena Kladiva, 1000 m in nova smer

Stene v Karavankah dosegajo višino okrog 500 m, izstopa le ena – severna stena Kladiva, ki s svojim “podstavkom” doseže dobrih 1000 m višine, smeri, ki bi potekala čez celo steno pa tudi še ni (bilo). Na zimskih fotografijah stene je linija prišla lepo do izraza, globoka grapa spodaj, vmes nekaj visokoh skokov, “flanka”, piramida, grapa in ponovno skoki neznanih razsežnosti, “Zob” v steni in žleb do vrha. Idejo sem že pred 3-mi sezonami predstavil Iztoku (Tomazinu), ki je bil takoj navdušen nad projektom. Tako sva čakala ugodne razmere in predvsem veliko snega, ki je pogoj, da je smer sploh vsaj približno peplezljiva.

Dogovorila sva se, da smer napadeva v sredo (12. 3.). Zgodnje-jutranja vožnja do Gornika in sestop do pod stene, ki ga poznava že v miže, tako sva ob 6.20 stala pod steno, pripravljena za vstop. V spodnjem delu grape 35-40° sva preizkušala meča in hitro pridobivala višinske metre. Kmalu se ustaviva pod prvim skokom, ki ga kljub velikim količinam snega kar nekaj gleda ven, čezenj pa se vleče ledena sveča. V sveči me pošteno navije, saj je zgornji del precej gnil in cepini ne primejo najbolje, a kmalu sva obadva čez. Sledi šeen skok, ki se ga Iztok loti po levi in znajdeva se pod dolgo “flanko”, katero pregaziva po rebru in najdeva lep prehod levo v grapo. Tam seveda trofiva direktno skok, ki ga pa preplezava v super razmerah. Višje slediva grapi do “Zoba” v severni steni Kladiva in po zalitih žlebovih najdeva direkten prehod točno na vrh.

Preplezala sva novo smer in jo poimenovala Jankotova, ter jo posvetila spominu na Janka Megliča, ki se je leta 2012 smrtno ponesrečil v Storžiču. Smer je visoka dobrih 1000 m, ocena smeri pa v danih razmerah IV, 3+, WI5, 90, 80/40-60°, plezala sva 6 ur. Smer je menda najdaljša (najvišja) v Karavankah. Plezala Miha Zupan in Iztok Tomazin.

Ker sva lokalca in poznava vse trike v steni Košute, sva exspresno sestopila kar po “Z” grapi v Kofce gori.

Spodnji del smeri in prvi skok s serakom in svečo.

V strmejših skokih pikava v super razmerah.

Najdeva “fency” prehod iz flanke v grapo.

Pod skokom v grapi, ki ga preplezava v 2 raztežajih.

Pred Zobom v steni Kladiva.

Najhitrejši sestop pod steno po “Z” grapi.

Previous Post

Lenuhova in Y

Next Post

Kozorogova smer

Dodaj odgovor