Skupna tura AŠ – Begunjščica

To pot nas je skupna tura AŠ popeljala na domač kraj, v Begunjščico. Pomlad že pošteno trka na vrata, snega je le še za spomin letošnji zimi, zato smo ujeli še zadnje trenutke, da smo dokončno obdelali zimsko tehniko.

Image

Aleš O.

Smuščiče Zelenice je uradno že zaprto, pa je kljub temu precej ljudi izkoristilo lepo sončno nedeljo za turne smuke in pohode. Med njimi smo tudi mi prispeli do vznožja "Šentanskega plazu".

Image

Tam smo obdelali v dveh skupinah preostanek zimske tehnike. Naredili smo prerez snežne oddeje, našli kritične plasti, po norveški metodi preizkusili stabilnost snega, kopali cepine v sneg in iskali pogrešane žolne.

Image

Ker je sonce že nevarno grelo sneg, smo se kaj kmalu odpravili v Lenuhovo grapo. Pa ne zaradi nevarnosti plazov, ampak zaradi mehčanja snega in s tem izogibanja gaženju do pasu.

Image

Več navez se nas je drenalo v grapi čisto po "lenušje". Nabirali smo prve metre dinamičnega varovanja. Razmere v grapi so bile več kot idealne.

Image

Za sestop smo se "abzajlali" do Zahodne grape in nato po trdem snegu v dolino. Seveda na tem mestu velja zahvala alpinistom, ki so si vzeli čas za nas in tako z nami delili svoje izkušnje in svoj čas.

Image

Previous Post

Kratka nemška…

Next Post

V spomin

Dodaj odgovor