Valle dell’ Orco

Dolina Orco  (Valle dell’ Orco) se nahaja v narodnem parku Gran Paradiso in slovi po  plezanju poči vseh vrst in težavnosti. Zato smo se odločili, da se pred odpravo v ZDA malo preizkusimo v teh smereh.

Epske stene Sergent, Caporal in Torre di Aimonin ponujajo dolge, večraztežajne smeri, s kratkimi dostopi. Večina smeri je čistih, kar pomeni sprotno nameščanje varoval. Najdejo pa se  tudi zahtevne, navrtane smeri po ploščah, klini pa so bolj izjema kot pravilo.

Ekipa, dva Miha (Zupan in Zupin), Jernej Kuhar in Slavc Rožič smo se v petek popoldan odpravili proti zahodu. Okrog polnoči postavimo šotor in utrujeni popadamo na “armiče”. Zjutraj se odpravimo v Sergent in za ogrevanje splezamo Nautilus. Razen prijetne gneče nam je šlo dobro izpod rok in smer smo uspešno preplezali( 5.10, 5 R). Miha in Miha sta v zgornjem nadstropju levo od Nautilusa splezala še eno smer med strehami, s težavami do 6a, po njunih besedah je šlo za psihično zahtevno plezanje. Jernej in Slavc pa sta splezala klasiko, Marry Poppins (5c) in Il Signore Negro (6a+), obe dolgi za raztežaj, plezanje pa s sprotnim nameščanjem varovanja.

V nedeljo sva z Jernejem splezala Locatellija (6a+), ravno tako v Sergentu. V drugem raztežaju nad gredino pride do izraza jamarska tehnika, ključno mesto pa so lokalci spet očistili svedrovcev in polomili kline, zato je na detajlu  kar zahteven run out brez kakšne pametne možnosti varovanja. Miha in Miha sta suvereno opravila s kalsiko Fessura della Disperazione (6b/6a), varovanje v offwidth poči  s prijateljema št. 5 in 6 pa zmanjša možnost daljših poletov. V zadnjem raztežaju  sta tudi imela opravka z jamarskimi prvinami basanja skozi preduhe. Vsi smo ponovili še Incastromanio (6a+, 25m), do konca pa smo se pretegnili v pokah, kjer se težave približajo osmi stopnji. Od zgoraj je šlo, za vodenje takih smeri pa bo potrebno pojesti  še malo žgancev.

Zadnji dan smo se prebudili v optimistično, sončno in toplo jutro. Manjše praznovanje prejšnji večer z origami partyem ni pustilo nobenih sledov. Miha in Miha sta se lotila Diedro Nanchez (6b) v Caporalu, vendar je dež prejšnjega dne smer tako namočil, da sta se po tretjem raztežaju morala umakniti. Midva z Jernejem sva plezala plošče v levem delu Sergenta. Smer ima št. 10 v vodniku, z najtežjim raztežajem ocenjenim 6a. Čudovito plezanje po ploščah sva zaključila čisto na vrhu Sergenta. Za konec sva se z Jernejem poizkusila še v slavnem balvanskem problemu  Kosterlitz, se do konca pretegnila in ugotovila, da ga bova mogoče preplezala pri najinem naslednjem obisku Orce.

Plezalni dopust smo dodobra izkoristili, skupaj pa kot ekipa nadaljujemo čez tri tedne, ko se bomo lotili slavnih problemov v Coloradu in Wyomingu.

besedilio: Slavc

slike: arhiv AO Tržič

Previous Post

Javorniški steber v Storžiču

Next Post

Pripravniška smer v Mali Mojstrovki

Dodaj odgovor