Balkan ekspres

V petek 07.11.2014, ko se je pri nas ponujal dež v vsem svojem sijaju, nas je pot najprej peljala v Omiš, kjer smo izkoristili vremensko okno in uspeli dobre tri ure šlatati oprimke v previsnem plezališču Visoke pole. Pinokijo, Dzepeto, Twist off, WASP, Kastracija ili masturbacija in še kaj….

Naš glavni namen je bil učenje bosansko-hercegovskih kolegov gorskih reševalcev v novo nastali GRS Konjic. Sedem grs-jevcev, po duši plezalcev , smo po napornem delu  izkoristili zadnji dan našega obiska za plezanje na Prenju. Domačini so nam svetovali en kamin v Crnopoljskem Osobcu ( 1922m) v Sivadijah.

Sašo in Vili ter Bojan in Elimir so preplezali Kosi kamin III-IV 200 m. Smer je bila preplezana l. 1940 , kaj dosti več pa ni preplezanega v tej steni.

Besim Muminović, Slavc in Janez pa smo formirali pravo internacionalno navezo. Meni je v oko hitro po prihodu pod steno padel steber desno od Kosega kamina. Odločitev je bila hitra, »pejmo eno prvenstveno«. In smo šli v skladu z mednarodnimi pravili vsak nekaj časa v vodstvu. Jaz sem začel, Slavc je bil drugi in zaključek je bil od domačina Besima iz Bugojna.

Težave sicer niso prevelike, saj dosežejo komaj spodnjo peto stopnjo. Vendar nam je smer ponujala lepo plezanje v idealni liniji in dobri skali. Na vrhu smo si bili edini tudi v imenu in oceni: Balkan expres (V- / III-IV , 210m , 3,5h).  Besim je še dodal: samo nam fali Bata Živojinović ….

Previous Post

Omiš

Next Post

Motoristov dnevnik ali potepanje po Velebitu

Dodaj odgovor