Begunjščica po SZ grebenu

Mirana sem na silvestra povabil na turo nekam v Begunjščico in kot se za tečajnika spodobi je bil takoj za. Izbral sem Grapo v SZ grebenu, SZ greben in sestop po Osrednji oz. Centralni. Zjutraj 2.1.2020 smo se na parkirišču na Ljubelju srečali z Iztokom in ugotovili, da imamo isto pot in cilj, le sestop bo drugačen.

Iztok je pobegnil nekoliko naprej, a sva mu z varne razdalje vztrajno sledila. Od Zelenice smo po skoraj kopnem plazu pristopili do vznožja Grape v SZ grebenu, kjer smo se opremili za vzpon. V grapi do grebena je bila večinoma trda pomrznjena podlaga. Na grebenu nas je pričakal sonček, po katerem smo nadaljevali proti vrhu. Za Mirana greben ni predstavljal nobenih težav. Nekoliko je bil siten sestop v škrbino, kjer izstopi Zeleniška, ter nadaljevanje na drugi strani po izpostavljeni prečki.

Na vrhu sva nahranila kavke in opazovala Iztoka, ki se je opremljal za sestop.

S sestopom smo pričeli skoraj istočasno. Midva po trdi Centralni grapi, Iztok pa z nekaj koraki na južno stran kjer je ujel pravi veter in se s padalom dvignil v zrak. Dobra termika ga je v območju vrha Begunjščice držala toliko časa, da sva ga opazovala še, ko sva že bila pred kočo na Zelenici.

Bil je lep dan v hribih.

Previous Post

Plezalni dan v Beli Peči

Next Post

OJSTRICA 2350 M, SMER DEBELAKOVE, III+ /IV 80°/40°-60°, 510 M

Dodaj odgovor