Jesenske razmere v Chamonixu sva skupaj z Andrejem Ježem in Nejcem Marčičem izkoristila tudi Matic in Urh Primožič.
Colton – Macintyre
V ponedeljek mi Nejc pošlje SMS, če bi šel kaj v Chamonix. Ker Nejc ve, kako se stvarem streže, obveznosti na faksu po hipnem razmisleku prestavim na stranski tir in začnem razmišljati o tem, kaj bom vzel s seboj. Ko se slišiva z Nejcem, sporoči, da bo šel z nama še Martin Žumer, ki je kasneje na žalost zbolel, in sproščeno omeni, da je v načrtu Crozov steber. Odhod zamakneva za en dan, ker so v petek napovedani mirnejši vetrovi in v četrtek že drviva mimo italijanske prestolnice mode ter čez prelaz St. Bernhard, v Chamu le še napakirava ruzake in v lepem tempu napadeva proti Leschauxu. Na Mer de Glace se kot gospoda spustiva po ravnokar zavrtanih skobah in po svetlem prideva skoraj do bivaka, ki je bil razmeram primerno napolnjen, tako da sva si delila zadnje prosto ležišče. Med večerjo še dokončno izbereva cilj – Britansko smer.
Ob treh zjutraj ga kot zadnja zapustiva in v dveh urah se znajdeva pod steno. Odlične razmere so botrovale tekočemu vzponu vse do ozkega grla pod detajlom, kjer sva imela med čakanjem navez pred nama čas taliti sneg. Na naslednjem snežišču prehitiva eno od navez pred nama in ob enih si že delimo vrh s parom, ki nama prijazno ponudi nekaj sira in salame za pod zob. V smeri sicer ni veliko tehnično zahtevnih raztežajev, veliko pa šteje hitrost, ki je Nejčeva vrlina. Jaz pa sem se moral malo bolj potruditi, saj je bila to, tako kot pri Urhu, moja prva zimska smer v tej sezoni.
Sestop je do konca ledenika potekal hitro, ker bi sonce lahko sprožilo kaj na naju. Pri bivaku Boccalatte se doline še ne smeš nadejati, do kombija v Coumayeuru sva prišla nekaj čez sedmo zvečer dokaj izmučena. Nejčeva Coca cola, ki je ostala v kombiju, in še dve iz Autogrilla vred z njihovo pico nama dajo energijo pripeljati domov še isto noč, od doma do doma torej pičlih 46 ur. Hvala Nejc, za razširjena obzorja, Jerneju za posojeno opremo ter Urhu in Andreju, za rešitev iz logistične zagate, saj sta nama prestavila kombi v Courmayeur.
Beyond Good and Evil
Z Ježem sva se v Francijo odpravila v torek. Doma sva računala, da bova Plan de l’Aiguille dosegla v noči iz torka na sredo, v sredo splezala Rebuffat-Terray, Beyond pa v četrtek. Željena časovnica je bila zelo optimistična. Iskanje parkirišča, ki bi ustrezal najinim željam glede cene se je zavleklo v noč. Po epizodi z zlobno lisico* sva do pod stene prišla šele okoli desetih, pustila opremo pod vznožjem Aiguille des Pélerins in pozabila na Rebuffat.
V Beyond good and evil bi si težko želel boljše razmere. Prvi raztežaj je bil še suh, ostalo pa zalito. Preko strme plate se je v ključnem ratežaju vlekla debela zavesa snežnega ledu, tako da sva poko v skali uporabila le za varovanje. Dober škripavc sicer zmanjša možnosti za varovanje, ampak ni pene, ker se v hribih ne pada.
Za celotno linijo sva potrebovala dobrih sedem ur. Do vznožja stene sva se vrnila še pred nočjo. V takih razmerah se da še hitreje – pri nama sva zagotovo nekaj časa izgubila zaradi moje počasnosti. Beyond Good and Evil je bila to sezono moja prva zimska smer. Poleg tega se opazi, da v zimskih razmerah še nisem tako suveren in hiter, kot v kopni skali. Upam, da bo čez par mesecev že drugače.
Beyond ali Beyond v Rebuffat?
“Smer sva preplezala” tako kot večina obiskovalcev. To pomeni, da splezaš dva ključna raztežaja, na vrhu pa izstopiš po Rebuffat-Terray (ki ti res stoji pred nosom). Z Andrejem ob stiku smeri nisva hotela tvegati izstopa po temi. Zato sva se tudi sama odločila za varianto, ki sledi logični liniji in izpusti zadnji raztežaj Beyonda.
Ni pa to linija, ki sta jo preplezala prvopristopnika Andy Parkin in Mark Twight. Zloglasnega kamina sta se ognila tudi prva ponavljalca smeri, kar ju ni ustavilo, da sta ji predlagala nižjo oceno.
*dobr, da ni bil medved
Opravljena vzpona
- 15.11.2024: Grandes Jorasses, Colton- Macintyre, ED2, V, 1100m, Matic Primožič, Nejc Marčič
- Razmere v Midiju.
- Aiguille des Pelerins
- Prvi raztežaj beyonda
- Beyond – 2. cug
- beyond 4. cug
- jež v detajlu beyonda
- naklonina naj bi bila 90˚. Mogoče je bolj 85°.
- Drugi ključni cug beyonda – boljši sneg, manj varoavnja
- Drugi ključni cug beyonda
- Prečka
- Na vrhu