Grapa med Veliko Babo in Ledinskim Vrhom

S tečajnikom Miranom sva se zjutraj s parkirišča v Ravenski Kočni odpravila pod Veliko Babo. Ob pol sedmih je bilo na parkirišču že kar nekaj avtomobilov in z melišč pod Dolgim hrbtom so svetile lučke.

S ceste sva zavila pod Babo in bila sama. No samo do prvega skoka pod Spodnjim Ledinskim slapom. Tam sva ujela štiri somišljenike, ki so, prav tako kot midva, načrtovali samotno turo med Jezerskimi vršaci. Tura ni bila več čisto samotna, pa zato nič manj lepa.

Ko smo se prebili preko ledenega vstopnega skoka, cca 8m, smo nadaljevali mimo »Ledinca«. Takoj zatem smo zavili v levo ter se preko rušja prebili do prave grape. V grapi strmina ne popušča, tako da počitka ni kaj dosti. Za popestritev nas je pričakalo nekaj ledenih skokov, katere smo brez težav premagali. Nad Rudijevo vertikalo (stik z markirano potjo) je strmina za zadnjih 100 m nekoliko popustila.

Midva sva sestopila sva preko Jezerskega sedla na Ledine in pod Žrelom preverila še razmere v Teranovi. Ni slabo.

Za ponavljalce priporočam zgodnjo uro, saj je že pri nas priletelo kar nekaj ledenih kep in kamenja po grapi, pa smo bili relativno zgodnji (10:30 na vrhu). Za varovanje ledni vijak ali dva, na vrhu skokov pa so štanti urejeni.

Kasneje sem prišel do podatka, da je grapo za nama plezala še malenkost bolj zaspana naveza z odseka.

Previous Post

Bivakiranje, Kladivo 15. in 16.2.2020

Next Post

Ledene strasti v Pitztalu

Dodaj odgovor