Kdor išče, ta najde !

Pred dnevi sva z Jernejem plezala kombinacijo Mladinske smeri in Matevževega kamina v Storžiču. Pred leti smo to že večkrat počeli na razne načine, vendar se nam ni zdelo nič posebnega. Storžič ne slovi po najboljši kamenini za plezanje, v nekaterih predelih ostenja pa so predeli z trdno kamenino. Če jih poiščeš in povežeš nastane lepa smerca četrte stopnje, zato sem se odločil, da jo opišem in predstavim.

Opis:

Od bivaka kreneš desno po Mladinski grapi , ki ne predstavlja kakih večjih težav (II-III) do večje kotanje v vzonžju belih plošč. Plitko grapo prekine večji strm skok, preko katerega vodi poklina. Po njej  višje se poklina spremeni v plitev žleb,ki te pripelje v zložnejšo grapo (stojišče  pri majhni zaporici v grapi). Po grapi nadaljujemo do ploščate zapore, ki jo preplezamo po desni ( odcep proti zahodni steni, tu se smer odcepi od mladinske grape). Nadaljujemo po lahkem žlebiču, ki vodi rahlo desno  pod strmo steno (stojišče na dobrem roglu). Tu prečimo v desno in  čez žlebič ter navzgor po ploščati steni rahlo proti desni na vrh strme stene. Tu se znajdeš na lepem travnatem pomolu. Pred sabo že vidiš veliko belo zajedo, s katero se boš srečal malo kaneje. Sedaj te namreč čaka dobrih 30 m sestopa po strmi travnati rampi do vznožja kamina, ki ga opaziš šele ko si pod njim. Ko se zapodiš vanj,ne boš obžaloval, da si sestopil, saj je izklesan kot iz enega kosa z ravno prav oprimki. Ko v lepem plezanju prideš do zapore, se desno pokaže prehod na večjo gredo, ki preseka  celo steno ( varovaliče na desni).  Čez gredo v lahkem plezanju dosežeš vznožje zajede, ki si jo prej opazoval ( udobno stojišče v vznožju). Plezanje po zajedi je pravi užitek v lepi čvrsti beli kamenini. Višje se sicer spremeni v plitek kaminček, ki te privede na stojišče desno na razu. Naprej sledimo vodilni razčlembi zajede levo od raza v lepem plezanju vse do vrha stene.

Skupaj je smeri za 6 rastežajev. Varovaliča so urejena, če obvladaš štirico je vmesnih  klinov  tudi dovolj.Potrebuješ 6 kompletov, nekaj zank in mogoče kakega metulja.  Prva dva raztežaja plezaš po Mladinski smeri, sledi povezovalni raztežaj in sestop pod vstop Matevževega kamina. Smer izstopi na predvrh, imenovan Glava, kjer stopiš na markirano stezo. Do vrha je še kakih 15 -20 minut hoje.

Skica v priponki: skica_matevzev_kamin

Previous Post

Bavarska x 2

Next Post

V Dolgem hrbtu

Dodaj odgovor