Ledeniški tečaj 2012

Od petka 6. 7. do nedelje 8. 7. je v okviru alpinistične šole na območju Velikega kleka potekal vsakoletni ledeniški tečaj. Odpravili smo se proti kočo Oberwalderhutte, kjer smo bili tudi nastanjeni.

Urnik aktivnosti je bil kar pester, saj smo želeli, da znanje zares utrdimo:

1. dan: po prihodu v kočo tečajnikom pokažemo kaj sploh ledeniška naveza je, kako in kdaj se uporablja in podamo še nekaj nasvetov in informacij za turo, ki je planirana za naslednji dan. Po večerji se zberemo pred kočo, kjer si v bližnji okolici ogledamo serake, morene, ledeniške razpoke…

2. dan: Po zgodnjem zajtrku se odpravimo na turo. Ker moramo prečiti ledenik se razdelimo v naveze in navežemo v ledeniške naveze. Ta dan pristopimo na Johannisberg in Hohe Rifll. Na povratku se ostavimo ob primerno globoki ledeniški razpoki, kjer inštruktorji predstavijo načine reševanja iz ledeniških razpok, ki jih preizkiusimo še v praksi. Po končanem tečaju reševanja se v ledeniških navezah opravimo preko razbitega ledenika proti koči. Pred večerjo pred kočo potreniramo še delitev vrvi za pripravo ledeniške naveze. Večer posvetimo orientaciji, azimutom in načrtovanju ture za nalsedji dan.

3. Zjutraj nas preseneti močan veter, kljub temu se odpravimo proti Mittlerer Bärenkopf. Na povratku iz vrha na ledeniku ponovimo celotno ledeniško tehniko in se v navezah vrnemo proti koči.

Vsega skupaj smo po Slavečvem GPS-u prehodili 28 km in naredili za 2000m višincev.

Tečaja so se udeležili 4 tečajniki, 1 pripravnik, 2 alpinista in 2 inštruktorja ter pridruženi član Andrej iz SPD Celovec.

Ledeniški tečaj je bil zelo poučen, program natrpan, dobro organiziran – Janez in Slavc sta profesionalca in temu primerna je bila izvedba.
Kar naporno, ampak fajn… Dobra ekipa ste vsi skupaj !Kilometrine precej in višinskih tudi. Lepo je blo z vami.
LP, Marjana

Ledeniški tečaj v začetku tega meseca je bil zanimiva izkušnja. Lokacija enkratna (z avtom na 2400, koča na 3000).Od koče do ledenika pol ure hoje, v bližini pa tritisočaki, ki smo jih tudi osvojili. Jaz sem žal enega izpustil. Koča dobra (razen izkušnje s špeclni za večerjo prvi danL). Družba enkratna in vreme nam je služilo. Oba inštruktorja sta se izkazala in nam prenesla en kup znanja. Ne samo o manevrih na ledeniku, trenirali smo orientacijo s kompasom in zemljevidom, na terenu videli ‘male tajne velikih majstora’, zvečer slišali vrsto anekdot iz življenja gornikov. Matic se je kopal v ledeniškem jezeru, Marjana je padla v špaltno, Andrej je poskrbel za mednarodno udeležbo,…Od vsega mi je najbolj ostalo v spominu prečenje ledenika, ko smo se umikali večjim in skakali čez manjše razpoke. Če bo drugo leto spet, upam da bom lahko zraven, da poravnam dolg Johanisbergu (obvezen nakup kondicije in eritrocitov pred tem) in se ponovno lušno imam(o).

Vedran

MihaZ

Dostop do koče Oberwalderhutte.

Ob poti seveda svizci.

Na vrhu Hohe Riffl

Še druga ekipa na vrhu.

Reševanje iz ledeniških razpok .

Pod budnim očesom inštruktorja.

“T-štant”

Prehod čez tapravi ledenik.

Ledeniška loterija…

Na vrhu Medvedove glave.

Previous Post

Veliki vrh z “lepotno napako”

Next Post

Zadnja Mojstrovka, Smer zaspancev

Dodaj odgovor