Zadnja Mojstrovka, Smer zaspancev

Danes 17. 7. sva s Sebastjanom Potočnikom (AO Kranj) peplezala eno malo znano smer v Zadnji Mojstovki, Smer zaspancev.

Smer sta leta 1972 kot prva preplezala Nejc Zaplotnik in Igor Gruden, o tem se da prebrati med “Pomembnejši vzponi” na spletni strani AO Kranj. Seveda nisem imel pojma kje naj bi smer sploh potekala, dokler nisem v Čopkovem vodničku Zahodni Julici našel s kulijem vrisane linije in spodaj dopisano Smer zaspancev, IV+/ IV.

Pod smer sva dostopila ekspresno iz Vršiča in naprej po Gamsovih rižah skoraj do Travniške grape. Od tam pa po sprva beli zajedi proti desni, preko malo krša do široke grede. Po gredi sva prečila proti levi po sistemu ploščatih polic do krnice pod stolpom (stebrom). Skala v stebru ni najboljša, izspostavljenost je HUDA, na težjih mestih je nekaj starih klinov… dva detajla pa sta sigurno težja od IV+, ena plata v čudnem kotu (k) in prehod iz police čez previs (k,k). Priplezalas sva ravno na vrh stolpa, sestopila na gredino in prečila malo proti levi do izstopne zajede. Če sva ujela ravno pravo izstopno zajedo pa ne vem, ker je slika slaba, sva pa našla v zajedi en star klin…

Smer zaspancev, višina stene 600 m, dolžina smeri nekaj več, ocena pa po najinem predlogu V+ / III, IV – V.  Kdaj je bila smer nazadnje ponovljena bi bilo pa zanimivo izvediti?

Smer zaspancev v Zadnji Mojstrovki

MihaZ

Vstopna zajeda.

Ploščate police.

Super izspostavljeno.

Na vrhu stolpa dva “zuga” pod robom stene.

Previous Post

Ledeniški tečaj 2012

Next Post

Kranjska poč in S raz Male Mojstrovke

Dodaj odgovor