Minolovec v Tulovih gredah

»Minolovec je računalniška igra, pri kateri mora igralec odkriti vse mine na mreži manjših praznih polj. … Cilj igre je odkriti vsa polja, pod katerimi se ne skriva mina, ne bi kliknil na katero od min.«

Vreme zadnje čase igra svojo vlogo, prav aprilsko. Pa nič ne de, treba je najti okno v svet in ujeti razmere. Trije člani AO Tržič in pridružen član AO Matica smo si razmere naredili po svoje in odšli v Tulove grede. Pa če še pomnijo nekateri, da je leta 1995 tu čez šla glavna fronta operacije Nevihta z namenom osamosvajanja Hrvaške, pogled na čudovito pokrajino ne daje takšnega videza.

Divjina, zelenjava, trdna skala in pogled na morje, dajejo še veliko možnosti za plezanje. Dva člana sva pod bele stolpe prispela že v soboto zvečer, kjer je mrgolelo hrvaških tečajnikov in na prvi pogled željnih plezanja. Če je v nacionalnem parku prepovedano šotorjenje (za kar poskrbi lokalni šerif), pa spanje v avtu ni ovira.

Prvo spoznavanje s skalo je dokaj hitro obrodilo sadove, če le ne bi med celotnim plezanjem poslušali lokalnih vijesti i pričanja spredaj, zadaj, levo, desno. Med tem, ko sva s Tadejem splezala, se naužila razgleda, sestopila in si pri avtu privoščila tekočo malico, so bile lokalne vijesti še vedno na razporedu, le na drugi frekvenci – z opazovanjem od daleč.

Radovedni taček in igra minolovec tukaj preideta v svoje bistvo. Drugi dan naju zbudi praskanje po šipi, ko sta predčasno uletela Mare in Primož, s pripisom: »Zaspanca, gremo plezat, mater.« Pa smo šli. Naprej ogrevanje, potem pa suvereno. Z medsebojno komunikacijo smo hitro razrešili vse tegobe v smereh, kjer radovednega tačka ubije zelenjava v začetku smeri, kasneje pa se odpre svet v kompaktno skalo, kjer iščeš kakšen klin ali pa svedrovc za usmeritev. Pa ga ni. Kdor išče, pa tudi najde, vendar ne klina, temveč mino. Poklikaš polja okoli nje in greš dalje. Zastavca, narjen.

 

Še pridemo, še!

Plezali: Tadej, Mare, Primož in Vid

Splezali:

  • Greblje IV/III 240m
  • Barbarina smer IV/III 220m
  • Polina staza naprej in nazaj III 200m
  • Botanika V/IV 270m
  • Polprvenstvena V+/V 250m
  • Winnetou 6a 420m
Previous Post

Patagonija 2024

Next Post

Sonce, zrak, svoboda & Hruška v Koglu

Dodaj odgovor