Sonce, zrak, svoboda & Hruška v Koglu

Pri rimskih številkah je še kako pomembno na kateri strani črke V stoji črtica. Če pa je smer prvi plezal legendarni Franček Knez, je pozornost pri podani oceni še bolj na mestu.

Ob sončnem vzhodu sva tokrat pod Koglom, zakorakala celo zgledno s cepinom in derz-ami (-icami). Ne tako kot pred mesecem dni, ko so bile vse smeri še krajše za 5 metrov, midva pa v supergah. Zdaj je sneg večinoma že skopnel, razen skrajno levo pod najino Hruško, ki je bila mokra za ožet. Zato sva motivacijsko sonce iza Brane pričakala v nekem detajlu A2 najine ogrevalne Spominske smeri Šolar-Zajc.

Po abzajlu na izhodišče sva se le premaknila pod Hruško pogledat kaj je naredilo sonce. Pa je voda še tekla čez previs. Se gledava in se smejeva, mokava in probava. Primožu se je na prvem štantu med varovanjem voda natekla kar v magnezij vrečko. Pa saj tudi malta prime šele z vodo… Prvi, najbolj zanimiv raztežaj, sva zapeljala v originalno desno (leva Varianta Hruške pa je bil glavni slap celotne JV Koglove stene). Odlom kompaktne luske v poči je poskrbel za boljšo koncentracijo vse do gredine, kjer sva si privoščila kavo. Sledil je žleb in razbit kamin z zanimivim previsom za razkorak. Ko sva opazila prve gamsove kakce, sta sledita še zadnja dva sprehajalna raztežaja do vrha. Sklepava, da smer ni prav popularna, ker je opremljenost od prvega raztežaja dalje, bolj redka, oziroma je v krušljivo/naloženem svetu manj možnosti uporabe premičnih varoval. Najlepši abzajl sledi po smeri Češnovar-Srakar z navrtanimi štanti in dobrim izkoristkom dolžine vrvi.

Pozno popoldan, ko sva pod Koglom ostala že sama, nama je bilo potrebno še razplezavanje v Liliput – varianti smeri Šolar-Zajc. Kljub nazorni sliki/skici nisva našla kakšne klin-markacije v prvem raztežaju, zato sva frišnega pustila na drugi luski. Drugi raztežaj vzpona iz vrha luske po poči preko police do pod strehe je bil najlepši del smeri. Razgledi so se že temnili in hitro sva abzajlala po Virensu pod snežišče in urno stopila v dolino.

Od zore do mraka 11.05.2024 sva izkoristila dan ter plezala:

Primož & Mare

 

Hruška V A1/IV 230m

Spominska smer Šolar-Zajc IV+ A2 100m

Liliput – varianta smeri Šolar-Zajc V A1/IV 100m

 

 

Previous Post

Minolovec v Tulovih gredah

Next Post

Kriterij zadnjega snega 2024 – Kölnbreinspitze

Dodaj odgovor