Nad F’ž’narskimi planinami

Za vikend sva z Gašperjem splezala opremljeno večraztežajno smer Korona (VI+ (A0) / IV-V, 250 m) v JZ steni Ogradov. Smer je dobila ime po času nastanka (navrtali in prvi preplezali: Robert Skumavc, Žiga Eržen, Mina Kržišnik) in je bila do pred kratkim širši javnosti nepoznana.

Dobiva se ob 6.15 na Bistrci, premečeva opremo in že se peljeva po cesti na planino Blato. Od tam kreneva proti Planini v Lazu, ki jo doseževa v dobri uri zmerne hoje. Pot se malo pred planino odcepi desno v smeri Ogradov in Krstenice. Po 10 minutah levo od poti opaziva melišče, po katerem se med rušjem vzpneva do stene. Tu se orientirava po osamelem macesnu in nadaljujeva levo še kakih 100 metrov po stečini. Vstop v smer je nad zaplato rušja, nad katero se sveti svedrovec, označuje ga tudi možic.

Smer je v prvem raztežaju (V+, 60 m) dobro navrtana. Začetni plati sledi rahla prečka v levo, nato spet premik v desno po platah. Orientacija je preprosta, saj smer poteka po najlažjih prehodih. Štant je navrtan in se nahaja na vrhu široke travnate police. V drugem raztežaju (III, 60 m) je smer bolj položna, varovanja pa je tudi ustrezno manj. Tretji raztežaj (VI, 45 m) se začne s plezanjem po plati rahlo levo v neizrazit kamin. V kaminu so svedrovci bolj skopi, je pa nekaj možnosti postavljanja premičnega varovanja (frendi). Na izstopu iz kamina nama pot zapre previs, ki se ga obvije po levi. Pri plezanju levo od previsa previdno! Tukaj je nekaj metrov krušljive skale, kar ima lahko ob nerodni postavitvi drugega v navezi neprijetne posledice. Sledi raztežaj plezanja v ruševju (I-II, 30 m), v katerem dodobra preizkusiva svoje vrtnarske spretnosti. Zadnji, najteži raztežaj (VI+, 60 m) poteka po kompaktni skali. Tudi tu je orientacija lahka. Ključno mesto zahteva nekaj iznajdljivosti pri iskanju krimpov v levi plati in »luftig« prestop iz plate v kamin in je dobro opremljeno s svedrovci. Po ključnem delu izstopiva na ruševnati greben Ogradov. Na vrhu smeri ni navrtanega štanta (oz. ga midva nisva našla), se da pa varovati na borovec v bližini.

Sestopila sva skozi labirint ruševja najprej gor do pešpoti na Ograde, na kateri sva se znašla po ca. 5-10 minutah kolovratenja. Vstop v smer, kjer sva pustila odvečno robo, sva dosegla v dobre pol ure, izhodišče na planini Blato po dodatni uri hoje, turo pa analizirala v kampu Danica. Lepa in dobro opremljena smer v osrčju Bohinjskih gora!

Plezala: Gašper Ziherl, David Dolhar

Potek smeri (povzeto po: https://www.gore-ljudje.si/Oglasi/ve%C4%8Drazte%C5%BEajna-ikorona-i)

Boj z borovcem

Gašper pred detajlom

Pogled proti Kredi in Slatni, spodaj Planina v Lazu

Previous Post

Skrito veselje, 190 m, V-/III-IV in Steber Planjave

Next Post

Visoka bela špica, Severni raz IV+, 280 m in Tofana di Rozes, Via della Tridentina, VI, 600m

Dodaj odgovor