Steber Planjave

V sredo 17.8.2022 je bil dan za Galjino izpitno turo AŠ 21/22, smer Steber Planjave. Izdelala je pripravo na turo, kjer se je uštela le pri časovnici dostopa (bil je hitrejši) in sestopa (vrh smeri ni vrh Planjave, do tja je več kot uro plezanja po grebenu). Z zgornjim delom smeri in SZ grebenom do vrha sva opravila kar »ornk« turo.

Steber Planjave ali Smer X poteka desno od Brinškovega kamina, ter se nadaljuje do vrha, ki je pravzaprav predvrh zahodnega vrha Planjave. Smer se po štirih lepih izpostavljenih raztežajih, z zelo solidno skalo, nekoliko položi. Veliko jih na tem mestu opravi spust po vrvi v Brinškov kamin. Midva sva nadaljevala točno po skici iz vodnika Kamniška Bistrica za zgornji del smeri. Tako naju je čakalo še nekaj raztežajev in detajlov okoli IV. Smer se v glavnem drži raza, krušljivosti pa se občasno umika na levo stran. V zgornjem delu smer ni opremljena, prav pridejo manjši metulji. Našla sva le dva klina, ter pustila dva nova.

Sledil je mukotrpen vzpon po SZ grebenu. Krušljivo, izpostavljeno. Na levo 1000m do Logarske, na desno 500m do melišč. Najbolj je bilo sitno umikanje z grebena in plezanje III vzvratno. Kmalu sva prišla do mesta, kjer se je potrebno z grebena umakniti v levo, nad Logarsko, in po strmem kaminu III splezati 20 m, od tam pa je bil le še lučaj do zahodnega vrha Planjave.

Ker sva oba denarnici pozabila v avtu (šparava), sva Kočo na Kamniškem sedlu izpustila in po melišču oddivjala v dolino na pir.

Galja Štamcar Rožič in Robert Ternik

Previous Post

Janko Meglič, 1965 – 2012

Next Post

Dolomiti, Spominski tabor Slavka Rožiča

Dodaj odgovor