Tržaška smer

Sezona plezanja ter dopustov je v polnem zamahu, tako se načrti plezalnih vzponov (pre)večkrat prestavijo, zraven je tu še višja sila, ki kot nalašč ukrade vikend lepega vremena.

Bližali so se zadnji dnevi dopusta, katerega nam je burja še dodatno skrajšala, nakar je bilo treba izkoristit vikend, kajti vremenska napoved je obetala take temperature da še v severnih stenah ni prehladno.

V soboto zjutraj sva na poti proti dolini Vrata, kjer na digitalnem merilniku prometa opaziva že tromestno število. Ob 6ih sva že na P, katerega hitro zapustiva in pot pod noge do pod vstopa smeri v Zahodni steni Triglava. Preden sva prišla izpod stene nama še zadnjič pade pogled na smer ter na vso zahodno steno in začuda je bila samo ena navaza v sosednji smeri.

Prvi trije raztežaji nama ponudijo malo mokrih mest z obilico betakarotena, največja skrb je bil šodr (pesek) katerega je bilo za izvoz ter se nekaj mest nekompaktne skale.

Solidno napredujeva do začetka plezanja po kaminih ter prvega težjega dela po opisu smeri. Prvi težji del ponudi plezanje po nekompaktni skali, vsak soliden grif ali oprimek je imel globok ton ob preverjanju z rahlim udarcem po skali oz. njem, hkrati pa si pridobim rahlo bojno rano saj je skala kot nekakšen zelo grob brusni papir.

Sidirišče pa kot balkon s pogledom na dolino Vrata, razgled da se reče.

Naslednji cug pa je bil kar začimba celotne smeri, start v skozi bolj ozek kamin, ki se z vsakim metrom bolj zapira, hkrati je skala vsa gladka zaradi obilice vode, tako da si rečeš ali si gimnastičar ali plezalec. Tehnika basanja, žokanja ter kajlanja in križanja nog sem ter tja mi omogoči da se z nahrbtnikom na sebi le nakako prebijem čezenj, nato pa se nekaj metrov in agonija s tem raztežajem je opravljena.

Kmalu priplezava do stolpa kjer se smer združi s sosednjo smerjo za izstop sva izbrala izstopno prečko, kateri ni bilo videti konca, vmes je bilo hkrati še reševanje v hribih, v takšni situaciji šele ugotoviš da komunikacija v takem primeru nima ničega pomena.

plezala sva Matic Mohorč in Benjamin Vidmar

Triglavska zahodna stena, Tržaška smer 450m V/IV+

Previous Post

Angelina

Next Post

Dolomiti 4 dnevi, 4 smeri

Dodaj odgovor