V njegovih gozdovih

Po tradiciji je zadnji vikend v maju rezerviran za kolesarjenje po Bosanskih planinah. V luči aktualnih razmer pa smo se letos odločili za kolesarjenje po prostranih notranjskih gozdovih in zadeli terno.

Za logistično bazo smo izbrali gostišče Mašun in zadeli v polno. Mašun je lovsko gozdarski center na višini 1025m, ki pa mu manjka še neizkoriščena gorskokolesarska komponenta. Urejeni gozdarski center nam z novo gozdno učno potjo razloži prirodo, lepo ohranjeni ostanki nekoč mogočnega lovskega dvorca Mašun pa pričajo o burni zgodovine tega lepega kraja. Petkov popoldanski prihod je tako minil v znamenju dobrega golaža in klasičnega debatiranja o tem in onem.

Po krepkem sobotnem zajtrku smo se porazdelili v dve skupini, pohodniki so se namenili osvojiti Snežnik, kolesarji po smo se napotili proti Sv. Trojici. Kilometri po prostranih jelovo bukovih gozdovih so hitro minili in po kratkem vzponu smo se znašli pri cerkvici Svete Trojice, kjer smo si privoščili malico in uživali v panorami od Triglava do morja.

Klic civilizacije (in Čopkov namig) nas je zvabil v dolino do prve vasi, hladno pivo in dobra kavica pa sta nam pridelala dodatnih 350 višincev, ki pa našemu tržiškemu tempu niso predstavljali problema. Našo bazo Mašun smo tako dosegli tik pred popoldanskim nalivom.

Po odlični večerji smo si ogledali kako je z turno smuko na Kamčatki, izvedeli nekaj o trenutnih razmerah na podstrehi sveta in na kratko pregledali naše dosedanje ciklo tripe po Bosni, ter seveda skovali plane za naprej.

Nedeljska kraljevska tura nas je po starih vojaških cestah mimo skoraj zapuščenih nekdanjih gozdarskih naselbin popeljala okrog Snežnika. Družbo so nam delale kako uro stare stopinje kosmatega lastnika (Ursus arctos) teh veličastnih gozdov. Ogledali smo si nekaj objektov italijanskega obrambnega sistema Vallo alpino, zgrajenega v času rapallske meje med obema velikima vojnama. Bilo je tudi nekaj govora o vrhu Snežnika na MTB način, a smo summit prestavili za kdaj drugič. Saj bomo še prišli… Dotik civilizacije smo si privoščili na Sviščakih, kjer smo se ob prvi analizi vikenda tudi delno odkrepčali. Še kratek vzponček nas je ločil do naše baze na Mašunu, kjer smo analizo tudi dokončali in se po obedu poslovili. Do naslednje skupne ture…

Zapis o prejšnih ciklo tripih je vedno na iskriv način zapisal Slavc. Tokrat je bil z nami samo v naših mislih.

 

Zapisal Janez, fotografije udeleženci.

 

Previous Post

Spet doma

Next Post

Veliki Klek

Dodaj odgovor