Vikend v Dolomitih

Pretekli vikend (6.–7. julij) smo Janez, Slavc, Iztok in jaz plezali v Dolomitih.

V soboto smo bili okoli 8ih že na pralazu Passo Giau. Ker je bilo zjutraj še sveže, sta Janez in Slavc za ogrevanje izbrala bolj osončeno smer Dallago (IV-V, 250 m) v Monte Gusela. Po nekaj uvodnih zapletih (prehitevanje treh klepetavih Italijanov, leteči reverso in malo štrikarije s cvilingom) smo uživali v lepi plezariji. Na vrhu se nam je odprl čudovit pogled na najvišje gore v okolici: Marmolado, Piz Boe, Civetto… Popoldne je bila naš cilj plezarija v Torrione Marcella. Vse pa ni bilo tako kot v vodničku. Tako sta Janez in Iztok splezala Via Paolo Amedeo (V+, po nekih podatkih eno mesto VI-, 300m). Po njunih besedah je bila smer konstantne težavnosti, klini pa samo na štantih. S Slavcem sva poskusila v dobro navrtani Nikibi (6b, 300m). Moderna smer dobesedno išče težave in vsaka čast Slavcu, da jo je zlezel naprej. Sama sem se dobro namučila in potehničarila, da sem prišla čez. Sestop poteka malo po melišču, precej pa je preskakovanja potočkov, tako smo ravno do teme prišli do avta in dobro izkoristili prvi dan.

V nedeljo smo se zapeljali na prelaz Passo di Falzarego. Že od daleč smo videli, da v ogledanih smereh nikakor ne bomo sami. Slavc in Iztok sta splezala M speciale (V, 250m) v Picolo Lagazoi. Po njunih besedah je plezarija lepa, a sta precej časa čakala na štantih, nato pa jima je uspelo prehiteti tri naveze. Z Janezom sva plezala zelo obiskano Spigolo sud (IV, 180m) v Sasso di Stria. Janez je na začetku obšel štiri plezalce in tako sva lahko v miru plezala do vrha. Smer je lepa in razgibana. Gora je prepletena z rovi, na območju prelaza so med 1. svetovno vojno potekali hudi boji.

Za naju z Iztokom je bil to prvi obisk Dolomitov, bilo je super in zagotovo še prideva. Hvala Janezu in Slavcu za odlično plezarijo in družbo.

Špela

Foto: Slavc, Janez, Špela

Previous Post

Storžič, Hladnikova smer po 50 letih

Next Post

Rumena diagonalka in Levi steber

Dodaj odgovor