Zahodna zajeda v Steni

Po krajšem listanju vodnička Benotu pade v oči Zahodna zajeda v Triglavski steni. Zapostavljeni zahodni del Stene, ter Miheličevi obeti o dobri skali vzbudijo zanimanje in tako se v jasnem sobotnem jutru znajdeva pod senčno zajedo.

Spodnji del plezava pretežno plate, ki postajajo iz metra v meter bolj gladke, monotonost pa vsake toliko časa razbije kakšna previsna zapora, ki jo obideva. Tik pod največjo streho v smeri se srečava s povsem gladko plato, a na srečo so oprimki dobri in brez težav doseževa prečko, ki naju popelje levo okoli te markantne strehe. Oddelava še detajl smeri V+ in že sledi lažji svet. Dobro je pogledatile za kakšnim klinom, da se človek prepriča, če je na pravi poti. Po dveh raztežajih doseževa skrotast raz, ki ponudi lep razgled v amfiteater pod Sfiningo. Skala se hitro izboljša in sledita še dva raztežaja plezanja po ne preveč zahtevnem, razglednem razu. Nato prestopiva par metrov desno, nazaj v zajedo oz. bolje rečeno gruščnat žleb, ki po 60m pripelje v škrbinico na Jugovem stebru. Tu je Zahodne zajede konec, Midva na tem mestu tudi zloživa vrvi in pospraviva plezalke.

Vendar smeri na tem mestu še ni konec. Sledi še 300m podrtije, I. do II. težavnostne stopnje, lahko tudi več, odvisno od smisla za orientacijo. Malo levo,malo desno (preveč v desno itak ne gre), po žlebu skozi preduh in po lepih položnih platah na prvo polico. Sledi sistem Zlatorogovih polic do markirane Bambergove poti. Po njej sestopiva nazaj v dolino na zasluženo pivo, kjer zbereva prve vtise preplezane smeri. Mislim, da se oba strinjava, da je bila plezarija kar solidna, tura pa skupno kar naporna in jo ne gre podcenjevati…

besedilo in fotografije: Robert Ambrožič

Triglavska severna stena, Zahodna zajeda 400m V+(A0)/IV-V, 6.7.2019

Plezala Robert Ambrožič in Benjamin Vidmar

Previous Post

Tomažev steber

Next Post

Janc -Mali v Begunjščici (opozorilo)

Dodaj odgovor