Zajeda v Veliki Mojstrovki

Včeraj sva s Klančarjem (AO NM) pobrisala prah iz šeene lepe smeri v zidu Mojstrovk- Zajede. Smer sta leta 1968 (22. julija) preplezala Boris Krivic in Branko Komac in jo ocenila skromno s V, A1, toliko o smeri mi je uspelo `zrofkat´v Alpinističnih novicah. Vrisano smer pa sem prvič našel v Čopkovem vodničku, kjer je s kulijem vrisal linijo in dodal Zajeda, vrisan je bil le zgornji del…

Spodnjega dela smeri sva se lotila po liniji najmanjšega upora, po Stebru revežev, sledila liniji Kaminske in nad črno zajedo prečila levo v Zajedo. Kako so prvi plezalci prišli do tja nimam pojma, mogoče celo po isti liniji? Na začetku Zajede, ki je v celoti res ena velika zajeda te pričakajo bele, sprane plošče. Nekaj atletskih gibov in star jeseničan na koncu raztežaja. Potem pa zajeda v Zajedi. Prvi metri so še prijazni, kmalu pa se vse skupaj postavi precej pokonci. V raztežaju sva našla tri stare kline, skala ni slaba, dobra pa tudi ne, no kar pošteno napet raztežaj ki diši po sedmici. Nadaljevanje je bolj prijazno, zanimiva skala in prav lepo plezanje z veliko možnosti uporabe metuljev. Poke so zares pravilne. Sledi previs in nadaljevanje po lepi zajedi, šeen previs in zajeda do vrha stene.

Škoda, da je smer zapostavljena. Ocena smeri pa VI+, A0/ IV – V, do zajede mesta II – III (na frej VII ne uide), dolžina 500 m, plezala sva pa 6 ur.

So bili kr mački teli ta´stari!

MihaZ

SKICA SMERI:

 

Previous Post

Kovinarska smer v Mojstrovki

Next Post

Skalaška V Steni

Dodaj odgovor