Kogel, Skuta in panterjevi kremplji

Lep vikend je zvabil v gore marsikoga, kar se je v zgodnjem sobotnem jutru odražalo tudi v množici pločevine v Kamniški Bistrici. Izhodišče je bilo tako prisilno že malo nižje od Žagane peči.

Mase planincev se kmalu izgubijo na poti proti Kokrškemu sedlu in Žmavčarjem, na poti proti Koglu pa vladata mir in tišina. V Koglu v slabih dveh urah splezava smer Češnovar -Srakar (VI/V-, 200m) in nadaljujeva proti Skuti. Vode zmanjkuje, zato se odločiva za nekoliko enostavnejšo Zajedo v Skuti (V-/IV, 370m). Raztežaj po zajedi-poči, ocenjen s 5- se zdi kot slaba šala. Brez zadrege ji podarim kakšno stopnjo več. V Skuti nama bivanje olajša občasen vetrič. Sredi stene pospraviva robo v nahrbtnik in odplezava še drugo polovico stene do vrha Skute. Zadovoljstvo po uspešnem vzponu malo kali žeja in pogled proti Bistrici tam spodaj. Sestopiva po zavarovani poti mimo Bivaka pod Skuto in skozi Žmavčarje, kjer po osmih urah zaključiva turo.

V nedeljo pa nekaj kratkega, si rečeva. Hit poletja so navrtane smeri nad Vršičem, Črni panter (6c) je tokratni izziv. Razmere za plezanje so v ranem jutru izvrstne, prijetno sveže. Črni panter pa ima pošteno nabrušene zobe in kremplje in ne popušča do vrha. Eleganten spust čez smer po vrvi olajša sestop in ob desetih dopoldan se že prebijava skozi množico pločevine, med ovcami in kolesarji nazaj v dolino.

Smeri sva na prvi septemberski vikend 2020 plezala  Slavc in Stig (fantomski soplezalec).

Previous Post

Tri dolomitske lepotice

Next Post

Turn Gamsove matere Smer Peters – Deye, 550 , V+ (VII A0)

Dodaj odgovor