Mladinska smer po šestdesetih letih ponovno

Smer danes ni bila naključno izbrana, ampak z določenim namenom. Letošnje leto je polno okroglih obletnic.

Moj prvi alpinistični vzpon je pred enim mesecem dočakal Abrahama, pred nekaj dnevi pa tudi moj prvi ob obisk Stene (Slovenska, Kratka Nemška). 27.7.2019 je minilo  šestdeset let od Lukovega prvega vzpona po Mladinski smeri( IV/III) v Storžiču (27.7.1959),  takratni vzpon je bil birmansko darilo !

Ta smer je kar malo ”u familiji”. Avtor  smeri, stric Nadislav Salberger, jo je preplezal s soplezalci leta 1940. Luka in bratranca Rika (letos mineva 50 let od njegove prerane smrti v Bavarski v Steni) je po njej prvič peljal stric Marjan (Salberger), danes pa sva jo plezala v bratovski navezi. Mnogo smeri se je nabralo v teh ”skupno 110” letih in upam, da jih bo še kaj (let in smeri).

Že cel dan mi po glavi roji tista: MI MAMO SE FAJN …

Peter Rožič

opomba administratorja: Ludvik Rožič je pomemben predstavnik tržiškega alpinizma,ki je do konca devetdesetih let prejšnjega stoletja  v različnih navezah ponovil večino (takratnih) težjih sm

eri v Sloveniji, Paklenici, Dolomitih. Leta 1971 je prvenstveno splezal Helbo v Triglavu, leta 1972 je bil uspešen na odpravi na Pik Komunizma v Sovjetski zvezi. Je tudi med najzaslužnejšimi za razvoj plezališča Dovžanova soteska, njegovo delo so klasike  Ta vohka, Ta težka, Ta dolga, Krokarji, Direktna… Več let je bil tudi načelnik AO Tržič in mentor mariskateremu tržiškemu alpinistu. V  GRS Tržič  je  član od leta 1964.

 

Previous Post

Krajcarca v Zadnjiškem Ozebniku

Next Post

Madona

Dodaj odgovor