Paklenica

V sklopu AO Tržič je Janči organiziral že tradicionalni štiridnevni tabor v Paklenici, katerega se je udeležilo tudi 10 tečajnikov.

V četrtek smo po skupinicah počasi kapljali v Stari Grad.  Na srečo je Janči imel vse pod kontrolo. Nekateri so v Paklenico prispeli že v sredo v poznih večernih urah oz. v četrtek zgodaj zjutraj in so se že kot prvi zapodili v kanjon pod budnim očesom Jančija in Elemirja. Nekateri pa so si pot popestrili z izletom v Reko na kavo in burek ter tako prišli v popoldanskih urah in se odpravili malo pofrikat. Večerno druženje ob dobri hrani in pijači, pa je ponudilo možnost za analizo dneva in spoznavanje.

V petek smo se zgodaj zjutraj zbudili v prekrasno sončno jutro, ki ga je na žalost kmalu pokvaril dež. Ko se je zopet prikazalo sonce, se je nekaj navez odpravilo plezat, žal pa je vse po vrsti v steni presenetilo še nekaj rund dežja in toče. Tako nismo plezali samo v mokri skali, ampak občasno tudi po potokih, zato smo se kmalu povsem premočeni vrnili v bajto. Tisti ki so ostali doma, so osveževali znanja alpinistične tehnike in poslušali modrosti ter nasvete starejših članov. Čakanje na popoldansko razjasnitev se je izkazalo za bolj pametno izbiro, saj je vreme zdržalo skoraj do večera. Nekateri najpogumnejši pa so namesto plezanja tisti dan izbrali osvežitev v morju, ki je imelo prijetnih trinajst stopinj.

Janči je vsak večer skrbno preveril, če smo vsi v ustreznih navezah in imamo izbrane ustrezno težke smeri za naslednji dan. Medtem ko so starejši alpinisti zagovarjali pristop k lažjim smerem, so tisti nekaj let mlajši spodbujali k nekoliko večjim izzivom. Zanimivo je bilo videti, kako se nekateri izogibajo tistim malo težjim smerem, medtem ko so drugi hrepeneli po izzivu. Na koncu pa si je vsak izbral navezo, ki mu je najbolj ustrezala.

Čeprav se je za nekatere petkov večer zavlekel do zgodnjega jutra, smo se zjutraj vsi odpravili v steno. Sobota se je izkazala za najbolj optimalen dan za plezanje, saj je kljub nekaj grožnjam z dežjem, vreme vztrajalo do večera. Tako so bili mokri le tisti najbolj pozni. V kanjonu smo bili skoraj sami, zato v smereh ni bilo čakanja, kar je omogočilo, da smo bili cel dan v prečudoviti skali. Občutki ob stanju na vrhu preplezane smeri, pa se nam bodo za vedno vtisnili v spomin. Zvečer je zopet sledila analiza in prijetno druženje, ki se je ponovno zavleklo pozno v noč.

Nedeljsko vreme pa žal ni dopuščalo uživanja v skali zato smo se vsi že v dopoldanskem času odpravili domov.

Kljub spremenljivemu vremenu smo se imeli super, ni nam manjkalo zabave ter palačink. Se že veselimo naslednjega tabora in skupnih doživetij.

Naj se na koncu zahvalimo organizatorjem za organizacijo odličnega tabora ter vsem tistim, ki so si za nas tečajnike vzeli čas, da so z nami trpeli v smeri.

Nali Belhar, Tina Karun, Mark Stanojević

Preplezane smeri:

 1. Doktor Frankenstiin 5b
 2. Celjski stup 5a
 3. Tinina smer 4b
 4. Prijatelju moj 3+
 5. Nosorog 4c
 6. Flex&Rex 5a
 7. Sjeverno rebro 4b+
 8. Bračna 5c
 9. Danaja 5b
 10. Brid za veliki čekić 5b+
 11. Josipa Debeljaka 4a
 12. Oprosti mi pape 4a
 13. Ča je od Draga je od Draga 5b
 14. Water song 6a+
 15. Centralni kamin 5a
 16. D. Brahm 5c+
 17. Oliver Dragojević 3

 

Previous Post

Arco

Next Post

Kriterij zadnjega snega 2023

Dodaj odgovor