Paklenica – April 2022

Kot je tradicija že nekaj let, je Matija tudi letos organiziral 4 dnevni obisk Paklenice v sklopu AO Tržič.

38 udeležencev, od tega 8 tečajnikov, večino pa alpinistov in pripravnikov ter nekateri družinski člani, smo od 7.4.2022 do 10.4.2022 lahko uživali v kamnitih lepotah, ki jih ponuja Paklenica. Glede na lanskoletno poročilo lahko rečemo, da nam vreme tudi letos ni bilo najbolj nakolnjeno, pravzaprav le malce nepredvidljivo, zato nam vremenske napovedi niso bile kaj dosti v pomoč. No pa vseeno smo v 4 dneh uspeli preplezati  22 različnih smeri, tako v suhi kot tudi mokri skali (malo bolj pritisneš pa drži, pravi Jernej).

Na četrtek nas je večina dopoldan že prispela v Starigrad in se zapodila v kanjon v različne smeri, Tona in Uroš pa sta zavzela vetrovne Tulove grede. Imeli smo tudi obisk pohodniške skupine pod Primoževim vodstvom. Ponoči je deževalo, stene so bile mokre še dopoldan a se je vreme preko dne iz meglenega in vetrovnega spremenilo v idealno tako, da se je kar plezalo. Do teme so bili vsi ven iz stene, dve navezi pa sta vseeno testirali čelne lučke v Velebitaški. Za tem tiči dokaj razburljiva zgodba, ki bi za celoten opis morda potrebovala svoj prostorček med rubriko- utrinki. No za vsako preplezano smerjo zagotovo stoji kakšna zgodbica.

Petek se je ponujal kot idealen dan za stene in bili smo tako rekoč povsod. V sami steni ni bilo neke pretirane gužve in so se našle smeri za samotno plezanje, kakšen posameznik/ca pa je potreboval/a počitek po napornem četrtku.

Zvečer je sledilo malo zabavnega programa za katerega so poskrbeli Maja, Janez in Matic. Čeprav se je za nekatere večer zavlekel pozno v noč, so naslednje jutro v polnem pogonu napadli steno in izkoristili sobotno jutro, kateremu je na žalost sledila popoldanska nevihta.

Vsekakor je bil celotni plezalni tabor zelo uspešen, tako v plezalskem pogledu kot tudi v smislu druženja. Zelo prijetno je bilo videti starejše člane kako prenašajo svoje izkušnje na mlajše, seveda pa je posebno veselje opazovati vso moč in zagnanost tistih, ki so na vrhuncu moči. Odlična kombinacija, kjer sodelujejo in imajo ustrezne možnosti prav vsi.

Ker smo bili povabljeni tudi tečajniki, se moramo zahvaliti vsem, ki ste nas navezali na štrik, malce potrpeli in z nami splezali še kakšno lažjo smer.

Zahvala gre seveda tudi organizatorjem celotnega tabora in organizirani kulinariki za tiste ki so se želeli priključiti.

Pakla je zakon!

In za konec še seznam vseh preplezanih smeri.

 1. Velebitaški/albatros
 2. Tinina smer
 3. Domžalska
 4. Če je od Draga je od Draga
 5. Trik
 6. Karabore
 7. Centralni kamin in variante
 8. Flex and Rex
 9. Oprosti mi pape
 10. Braćni smer
 11. Danaja
 12. Smer Josipa Debeljaka
 13. Smer Oliver Dragojevič
 14. Akademska smer
 15. Prijatelju moj
 16. Nosorog
 17. Severno rebro
 18. Izdruženo rebro
 19. Kanjonska smer
 20. Zobatec
 21. Ajgor
 22. Severni greben

Članek sva napisala Jera in Vojko 🙂

Previous Post

Riofreddo, WI III+/5, 300 m

Next Post

Poltradicionalno Velikonočno plezanje v Beli Peči

Dodaj odgovor