Trilogija razov

Poletje se na srečo še ni poslovilo, kar sva spet izkoristila za lepo kondicijsko in plezalno turo. Janez je na Kukovi špici pred tedni vrgel kost in tako sva uresničila idejo o »trilogiji najlepših razov« zmerne težavnosti pri nas. No, Škrlatičin še manjka, mogoče pa še pride na vrsto letos.

Kakorkoli, v soboto sva še v mraku iz Konca krenila proti Gamsovem skretu in v dobri uri bila že pri razgledni klopci, 1000vm nad parkingom. Pod vstopom v smer naju je sonce že lepo grelo.

Prva dva »cuga« po platah sva potegnila v čevljih, na lepem travnatem pomolu, kjer se začne resna plezarija pa sva se preobula in Janezu je pripadel prvi pravi cug – baje je celo zavriskal od veselja. Kot že tradicionalno najbolj sitno pripade meni, prečka po ozki izpostavljeni polici in sloperji do štanta na razu. Potem pa spet pride na vrsto Janez, ki se kar ne more načuditi temu kar sledi. Nekako tako je šel njegov monolog: »Ja kva, tle je vse podrt. KK ane. Js kle dol ne grem ane….Uuu, pa sej sploh ni tko podrt kt zgleda. Ja kr spet štant. Kva je pa to nabita smer, jest bi to vse vn pobral ane.« Kako človeku to ne bi polepšalo dneva?! ????

Skratka, izkazal se je za zalo lep, morda celo najlepši cug v strmi steni. Potem pa sva prišla pod oster, strm raz, a žal ubrala varianto – šla sva čez kamin, ki se nama je zdel malo več kot samo III. Navzgor po zajedi in pred nama je bilo samo še plezanje skozi okno in s tem konec smeri. Po celem dopoldnevu na soncu, sva na vrhu v oblaku. Opazujeva moderne pohodnike z nategnjenimi hribovc štumfi in se čudiva kako večina šele na vrhu hriba sprašujejo kam morajo sestopiti v dolino.

Midva sestopiva na Bivak pod Skuto, med številnimi čehi narediva krajšo pavzo, nato pa v dolino. Z vrha Skute sva bila s pavzo vred pri avtu v 2.30h – hja, vedela sva da naju čaka ledeno mrzla analiza v prtljažniku.

Seveda ima Visoka Bela špica od vseh treh definitivno najlepšo skalo, a za naše pojme je tudi Skuta prvoklasna. Kukova je pa prava hribovska mešanica podrtije in kompaktnosti, je pa zato dostop toliko bolj zanimiv.

Najina »trilogija« razov

  • 7.2021 – Visoka Bela špica – S raz (IV+/III-IV, 280m)
  • 8.2021 – Kukova špica – JV raz (IV/III, 400m)
  • 9.2021 – Skuta – J raz (IV/III, 350m)

Plezala Jezni Janez in Puki.

Previous Post

Spominski tabor Slavca Rožiča

Next Post

Miss Julijcev

Dodaj odgovor